Milojević: U prošloj godini u Srbiji rešeno skoro tri miliona sudskih predmeta

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Mar.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milojević: U prošloj godini u Srbiji rešeno skoro tri miliona sudskih predmeta

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je danas da su svi sudovi u Srbiji u prošloj godini rešilo skoro tri miliona predmeta, odnosno 866.589 predmeta više nego u 2015.

On je na konferenciji za novinare precizirao da je u prošloj godini 2.569 sudija rešilo ukupno 2.953.921 predmeta, dodavši da su sudovi u tom periodu rešili 1.068.063 predmeta starijih od dve godine.

Milojević je rekao i da je u sudskom sistemu u prošloj godini bilo angažovano >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 10.563 osoba iz sudskog osoblja, dodavši da bi bez njihovog punog angažovanja efikasnot rada sudova bila manja.

On je naveo da je prosečna starost sudija u Srbije 52 godina, a sudskog osoblja 44 godina

Milojević je na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu sudova u Srbiji za prošlu godinu rekao i da je značajno smanjen broj predmeta starih deset i više godina.

On je precizirao da je u Višim sudovima ostalo 935 tih predmeta, uz ocenu da je to "za pohvalu".

Prema njegovim rečima, od tog broja, 720 predmeta su iz oblasti drugostepene parnične materije, dok su njih 117 prekršaji u parnici.

"Nadam se da ćemo ovu godinu da završimo bez ijednog predmeta starijeg od deset godina, ako to bude moguće", rekao je Milojević.

On je ocenio i da su sudije i sudsko osoblje dobro radili u prošloj godini i uložili "maksimalna napor" da se smanji broj zaostalih predmeta.

"Sudije treba da budu kardinali državne admistaracije, a često su neznani junaci", citirao je Milojević staru poslovicu o ulozi sudija u društvu.

On je izrazio očekivanje da će se s tom praksom nastaviti i u ovoj godini i da će efikasnim i zakonitim radom doprineti vraćanju poverenje građana u sudski sistem.

"Da bi ostvarili naš cilj da sudstvo bude nezavisno, neophodno je da tome doprinesemo i mi sami", rekao je Milojević

On je ukazao i na neophodnost dodatne edukacije svih u sudskom sistemu kao i njihovo dodatno upoznavanje sa evropskim pravnim tekovinama.

Govoreći o radu Vrhovnog kasacionog suda, predsednik te najviše sudske instance u zemlji naglasio je da je u 2016. godini rešeno 12.457 predmeta, a primljeno njih 13.047.

On je ukazao i da je broj rešenih predmeta istovremeno pratio i povećani priliv predmeta podsetivši da je to posledica i izmene zakonskih propisa.

Milojević je ocenio i da je dobar rad sudskog sistema doprineo i otvaraju pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u nastavku puta Srbije u članstvo EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Institucije EU primetile pomak u srpskom pravosuđu"

Izvor: RTS, 15.Mar.2017

Sudovi u Srbiji su u toku prošle godine rešili skoro tri miliona predmeta, a na kraju godine im je ostalo nerešeno još oko dva miliona, što je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio kao dobar rezultat u radu s obizrom na uslove u kojima se rad odvija. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.