Milo otima srpske manastire

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2015, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo otima srpske manastire

Verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine (Podgorička skupština na kojoj je detronizovana dinastija Petrović i proglašeno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom), državna su svojina.

Ovako doslovce glasi jedna klauzula u nacrtu novog crnogorskog zakona o verskim zajednicama koji je upravo pripremila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i usvojila Vlada Crne Gore s ciljem da se izmeni propis koji reguliše ovu oblast, a star je gotovo 40 godina.

I nepravniku je, naravno, jasno da je kabinet premijera Mila Đukanovića vešto smislio kako da doskoči i konačno eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno Mitropoliju crnogorsko primorsku, i širom otvori vrata svih najvažnijih crkava i manastira takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i samozvanom mitropolitu Mihailu, odnosno Mirašu Dedeiću. Jer, svi najznačajniji crkveni objekti, drevne crkve i manastiri u Crnoj Gori podignuti su pre 1. decembra 1918. godine.

Dovoljno je spomenuti manastir Praskvicu u Paštrovićima, Moraču, Đurđeve stupove, Pivu, Svetu Trojicu, Cetinjski manastir, brojni crkve i manastire na Skadarskom jezeru i, posebno, Ostrog, jedno od najvećih pravoslavnih svetilišta, ne samo u Evropi - da ne nabrajamo ostale hramove, koje je, naravno, vekovima podizao verni narod i koji će se svakako naći na udaru novog zakona pod uslovom da ga aminuje i Skupština Crne Gore.

Jami: Đukanović je po mene slao helikopter i mali avion

Zakonom je "demokratski" predviđeno da se verske zajednice ne moraju registrovati kod nadležnog državnog organa (ovog puta je to Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a ne Ministarstvo policije, kako je bilo do sada, prim. B. S), ali samo pod uslovom da se ne bave nikakvim profitnim poslovima jer u suprotnom moraju da plaćaju porez.

Poseban "biser" u nacrtu novog zakona predstavlja klauzula po kojoj se u imenu verske zajednice registrovane u Crnoj Gori ne sme spominjati strana država, a "pri imenovanju, odnosno objavljivanju imenovanja najviših vjerskih velikodostojnika, o tome na povjerljiv način obaveštava Vladu!"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.