Milioni Iranaca ispraćaju generala Solejmanija

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni Iranaca ispraćaju generala Solejmanija

Posmrtni ostaci najuticajnijeg iranskog generala Kasema Solejmanija dopremljeni su danas u Iran, gde su se okupili mnogobrojni građani.
Telo generala Solejmanija, koji je ubijen u američkom napadu u Iraku, prevezeno je avionom u grad Ahvaz, na jugozapadu Irana, naveo je Rojters.

Iranska agencija IRIB objavila je video-snimak na kojem je prikazano kako se iz aviona iznosi kovčeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obmotan iranskom zastavom, dok svira vojni orkestar.
Hiljade ljudi obučenih u crno prošlo je u povorci kroz Ahvaz, što je prenosila državna televizija.
Iranske vlasti su dopremile Solejmanijevo telo u taj grad koji je bio glavno poprište borbi tokom krvavog rata između Iraka i Irana od 1980. do 88. godine tokom kojeg se general istakao, preneo je AP.

Vlasti planiraju da kovčeg sa njegovim telom kasnije danas bude prebačen i u grad Mašad, a potom u ponedeljak u Teheran i Kom, gde će biti organizovane pogrebne povorke građana, da bi u utorak bio sahranjen u svom rodnom gradu Kermanu.
Irački premijer Adel Abdul Mahdi proglasio je juče trodnevnu žalost.
Više hiljada Iračana pridružilo se juče pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalosti za ubijenim iranskim generalom, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem el Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.