Milion dolara pod velom tajne

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion dolara pod velom tajne

Da li je još nepotvrđena odluka države Srbije da iz državnog budžeta izdvoji milion dinara za „slučaj“ Miladina Kovačevića, srpskog studenta, koga Amerikanci terete da je u jednoj barskoj tuči naneo teške telesne povrede kolegi Brajanu Štajnhaueru, znak da je Srbija najzad svim sredstvima stala na stranu jednog svog državljanina, ili da država time pokušava da izgladi odnose sa američkim pravosuđem i popravi sopstvene propuste ili je reč o indirektnom priznavanju Kovačevićeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << krivice... Na ovo pitanje, čini se, svako u Srbiji ima različit odgovor, ali je jedno sigurno - Ustav Srbije ne dozvoljava izručenje srpskih državljana drugim zemalja.

- Svi moderni ustavi u svetu predviđaju da se njihovi državljani, ukoliko se nalaze na teritoriji matične države, ni pod kojim uslovima ne mogu izručivati drugim državama. Tako da, u skladu sa zakonima naše države, u slučaju Miladina Kovačevića izručenje SAD ne dolazi u obzir, osim ako ga nekim nelegalnim putem ne otmu, te plaćanje ove sume Amerikancima nikako nije kupovina prava da se Kovačeviću sudi ovde. Sad, postavlja se pitanje zašto je ovaj slučaj uopšte došao do tog nivoa, jer, da je Kovačević sam stigao u Srbiju i sam položio kauciju, ovo ne bi bio problem države. Ali, naša država je preko konzula tražila da se on pusti i garantovala je da će se vratiti na suđenje u Americi. Konzul je to, u ime države, obećao, tako da za tih milion dolara, u stvari, plaćamo državni propust i nepoštovanje američkog pravosuđa.

SUĐENJE U SRBIJI

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, izjavio je za agenciju Tanjug da je siguran da će u narednih nekoliko meseci otpočeti suđenje u Srbiji Miladinu Kovačeviću, jer „svako mora da odgovara za ono što je učinio“. U razgovoru za Glas državni sekretar je rekao da druge aspekte ovog slučaju neće komentarisati dok vlada danas ne objavi svoje zvanično saopštenje o ovom slučaju.

A kako su izruceni drzavljani Srbije Hagu? Za njih ne vazi ustav? Izgleda da je opravdano i pozeljno da drzavljani Srbije prebijaju ljude po belom svetu i onda se lepo vrate u svoju domovinu Srbiju. Drzava ce uzeti pare poreskih obveznika, platiti njihovima mamama sto su dali pare za eventualnu kauciju, a pride isplatiti odstetu prebijenim isto od novca poreskih obveznika! Bas lepo! Onda nam guverner kaze da treba smanjiti plate, penzije.....

Ako nas Ustav ne predvidja isporucivanje nasih gradjana drugim sudovima kako Hag pun nasih nevinih gradjana?

Nije ov za TEMU, ovo je za HRONIKU.

Dokle ce GLas da brani siledziju "ma kakve vere bio"?

Taj Kovacevic je huligan a GLAS pokusava da ga predstavi kao srpskog rodoljuba!!!

Sta je bre vama?

Kovacevicu suditi i strpati ga u zatvor. Srpski sud, srpski zakon, srpski zatvor!

Kao i svakog drugog siledziju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.