Milijardu evra za pomoć privredi

Izvor: RTS, 30.Avg.2012, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijardu evra za pomoć privredi

Usvojen prvi paket antikriznih mera u iznosu od oko milijardu evra, a koje se odnose na povoljne kredite za likvidnost privredi. Vlada će subvencionisati i ratarsku proizvodnju za 2012. godinu. Poljoprivrednici će moći po povlašćenim uslovima da nabave dizel gorivo za predstojeću setvu.

Vlada Srbije usvojila je prvi paket antikriznih mera u iznosu od oko milijardu evra u narednih godinu dana, koje se odnose na povoljne kredite za likvidnost privredi.

Vlada je donela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i odluku o odobravanju 7,5 miliona dinara za pomoć opštinama Čačak i Gornji Milanovac, za sanaciju šteta od požara, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ministar Dinkić izjavio je da će tender za prodaju Železare Smederevo biti poništen i najavio mogućnost da jedna velika kompanija iz Rusije preuzme železaru.

Posle sednice Vlade, Dinkić je novinarima rekao da će država subvencionisati kamate za kredite kod poslovnih banaka i naveo da će od milijardu evra, do kraja ove godine biti odobreno oko 300 miliona evra zajmova za likvidnost privredi.

U programu će učestvovati sve banke koje žele, a kamata na zajmove biće 3,5 odsto godišnje sa deviznom klauzulom, a dinarski krediti će imati godišnju kamatu na nivou referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Period otplate biće 18 meseci, a grejs period šest meseci, rekao je Dinkić i naveo da će privreda moći da zatraži i kredite za refinansiranje po ovim uslovima.

Na sednici Vlade predloženo je da se ukinu 104 parafiskalna nameta, i 14 ministarstva dobilo je zadatak da na narednoj sednici Vlade predloži koji će to nameti biti i da li ih ima još.

Predloženo je ukidanje nekih taksi za registrovanje automobila, a ako to Vlada prihvati, od 1. oktobra će građani moći popunjavanjem jedne uplatnice da registruju motorno vozilo, najavio je Dinkić.

Kompletan program fiskalne konsolidacije biće saopšten javnosti 10. septembra, najavio je Dinkić i dodao da taj plan obuhvata manji deo predstojećeg rebalansa budžeta.

Jedan od zaključaka današnje sednice Vlade bio je da se bez ikakvog problema može ugasiti tridesetak agencija i fondova, preneo je Dinkić i dodao da će deo biti prebačen u privatni sektor, a deo u ministarstva gde su potrebni.

Regresirano gorivo i subvencije za pomoć poljoprivrednicima

Vlada Srbije usvojila je i dve uredbe za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, koje se odnose na regresiranje dizel goriva i subvencije za pomoć poljoprivrednicima.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da će poljoprivrednicima već za desetak dana biti omogućeno da po povlašćenim uslovima nabave dizel gorivo za predstojeću jesenju setvu.

Kako je precizirao, reč je o ukupno 70 miliona litara dizel goriva koje će zemljoradnici moći da nabave po ceni koja će biti manja za 76 dinara od maloprodajne cene.

Druga uredba odnosi se na subvencionisanje ratarske i proizvodnje krompira za 2012. godinu i to sa 6.420 dinara po hektaru, naveo je Knežević precizirajući da je reč o značajnoj sumi, od ukupno 10,5 milijardi dinara.

On je objasnio da je reč o realizaciji usmenog obećanja koje je prethodni ministar dao poljoprivrednicima a koje je Vlada stavila u zakonske okvire.

Knežević je rekao da na ovaj način Vlada neće uspeti da nadoknadi kompletnu štetu poljoprivredi zbog suše, ali će im omogućiti da saniraju posledice i zasnuju novu proizvodnju.

On je podvukao da je reč o jednoj od najvećih intervencija u poljoprivredi u poslednjih 20–25 godina, a paket mera vredan je 160 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.