Milijardu evra nakon ulaska u EU

Izvor: RTS, 15.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijardu evra nakon ulaska u EU

Srbija će kao članica EU moći da dobije milijardu evra godišnje za poljoprivredu, rekao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Neophodan popis gazdinstava da bi se kvalifikovali za evropske strukturne fondove.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da bi nakon učlanjenja Srbije u EU srpska poljoprivreda mogla da dobija po milijardu evra pomoći godišnje.

Đelić koji je i ministar za nauku Srbije je na skupu "Doprinos naučne zajednice razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poljoprivrede Srbije" na Novosadskom sajmu rekao, da će takav evropski put naše poljoprivrede značiti i mnogo veće prisustvo domaćih firmi na evropskom tržištu.

"Poljoprivreda je velika šansa Srbije. Prema najboljim procenama, Srbija će kao članica EU moći da crpi najmanje milijardu evra godišnje za naš agrar", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je podsetio da 45 odsto evropskog budžeta godišnje odlazi na poljoprivredu.

Kao primer Đelić je naveo da je Bugarska za period od 2007. do 2013. godine dobila pet milijardi za poljoprivredu, Mađarska više od 10, a Poljska 28 milijardi evra.

"Poljoprivreda je značajna privredna šansa Srbije. Prošle godine ukupna trgovinska razmena argrara iznosila je oko dve milijarde dolara, a suficit koji smo realizovali bio je 500 miliona", istakao je Đelić.

Potpredsednik vlade je ocenio da u Srbiji postoji potencijal koji nije u potpunosti iskazan, zbog čega će do kraja juna biti završen nacrt strategije nauke i tehnološkog razvoja, kada će se videti u kojim domenima Srbija može da postigne značajan rezultat, naročito u poljoprivredi.

"Predložiću vladi da se 2011. godine uz novi popis stanovništva u Srbiji obavi i prvi poljoprivredni popis za protekle četiri decenije, jer je ta informacija važan deo evropskih integracija. Baza je neophodna da bi se kvalifikovali za evropske strukturne fondove", rekao je Đelić.

Naučni projekti

U Srbiji se trenutno realizuje 117 naučnih projakata u oblasti poljoprivrede, na kojima radi oko 1.300 naučnika.

"Prošle godine smo iz budžeta dobili za nauku 1,3 milijarde dinara za istraživačke projekte, što je u odnosu na 2002. godinu, kada smo dobili 250 miliona dinara, značajno povećanje", rekao je Đelić.

Nakon rebalansa, ove godine, budžet Ministarstvu za nauku umanjen je za milijardu dinara, a trenutno se traže sredstva koja će taj nedostatak nadoknaditi.

Đelić je istakao da će i pored toga do 20. maja biti nadoknađeni svi zaostali troškovi i plate u domenu nauke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.