Milatović: Spajiću nije lako, ali...

Izvor: B92, 07.Okt.2023, 09:08

Milatović: Spajiću nije lako, ali...

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da mandataru za sastav nove vlade te zemlje Milojku Spajiću ''nije lako'', ali da mora da uči iz svojih grešaka.

''Mora da nauči iz svojih grešaka, a imao ih je ovih dva i po meseca, jer da nije, imali bi vladu, i da pokrene pregovore da dobijemo vladu", naveo je Milatović u intervjuu za RTCG, i dodao da će u okviru razgovora o platformi "Za Crnu Goru u EU" ponovo razgovarati sa Spajićem.

Milatović je ponovo naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je potrebno što pre sastaviti vladu, rekavši da poslanike biraju građani i da onda poslanici biraju vladu u parlamentu.

''Valjda je nama najviše u interesu da imamo vladu. Ja bih tu vratio loptu'', rekao je crnogorski predsednik.

On je ocenio da će građani kazniti ili nagraditi vladu u zavisnosti kako ona bude radila.

''Taj princip treba da primenjujemo. Ponekad se stiče utisak kao da vlada princip kvazikolonijalnog, a ja mislim da treba da vlada princip da građani biraju'', rekao je Milatović, ipodsetio da dvotrećinska većina predstavlja uslov da dođe do reforme pravosuđa.

Istakao je da nova vlada treba da bude inkluzivna.

''Ko je dobrodošao u crnogorsku vladu, rekli su građani na izborima 11. juna. Crna Gora treba da vodi spoljnu politiku ubrzanog evropskog puta, kredibilnijeg članstva u NATO i jačanja odnosa sa susedima'', rekao je Milatović.

Milatović je kazao da je tokom samita Evropske političke zajednice u Španiji imao priliku da sretne važne evropske lidere i prenese bitne poruke, kao i da se tamo sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su razgovarali o jačanju odnosa dve zemlje.

"Proširenje EU je za nas prioritet broj jedan. Prenosim poruku, dobru poruku da bi Crna Gora morala da postane naredna članica EU. Jedan od razloga je da je najlakše i primiti u EU, već koristi EU, uskladila se sa spoljnom i bezbednosnom politikom, izvela je mirnu smenu vlasti, radi na pobošljanju životnog standarda građana i nema krupna otvorena pitanja sa susedima. Bio sam na samitu čovek koji donosi dobre vesti", rekao je Milatović.

Istakao je da je po treći put imao priliku da se susretne sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je inicijator Evropske političke zajednice, i ocenio da bi "ulazak Crne Gore kao 28. članice EU bila bi priča koja je važnija od same Crne Gore''.

''To bi bila sjajna poruka drugima u regionu, ali i Ukrajini i Moldaviji. Bila je izgubljena politička dimenzija ovog procesa. Nakon ruske agresije, mislim da su u EU razumeli da treba vratiti političku dimenziju", rekao je Milatović.

On je naglasio da je važno naći konseznus u parlamentu i imenovati čelnike pravosuđa, jer bi u decembru na Međuvladinoj konferenciji Crna Gora mogla da počne da zatvara poglavlja, kao i da bi bilo moguće da naredne godine, zatvara i složenija poglavlja, poput onog o državnoj pomoći i konkurenciji.

Milatović je rekao i da se sastao sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom.

"Saglasili smo se da Crna Gora treba da postane najveći strateški partner SAD na ovom delu Balkana", rekao je Milatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.