Milanu Ristoviću nagrada Konstantin Jireček

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanu Ristoviću nagrada "Konstantin Jireček"

Ugledna međunarodna nagrada "Konstantin Jireček" za 2018. godinu dodeljena je istoričaru Milanu Ristoviću, profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Ristović je autor desetak monografija iz savremene istorije Balkana, Jugoslavije i Srbije, od kojih je polovina prevedena i objavljena u inostranstvu, i velikog broja studija i članaka objavljenih u domaćim i stranim naučnim časopisima i drugim naučnim izdanjima.

Urednik je naučnog časopisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Godišnjak za društvenu istoriju" od njegovog osnivanja 1994.

Jedan je od osnivača i urednika "Geopoetike".

Nagradu "Konstantin Jireček" dodeljuje Institut za Jugoistočnu Evropu iz Minhena za doprinos nauci i kulturi i nosi ime poznatog istoričara Konstantina Jirečeka (1854-1918), pisca "Istorije Srba" i "Istorije Bugara", profesora univerziteta u Pragu i Beču, predstavnika kritičke istoriografije, čiji su učenici bili i srpski istoričari Jovan Radonić, Stanoje Stanojević i Vladimir Ćorović.

Nagrada će Ristoviću biti uručena na svečanosti u Bambergu početkom marta.

Dobitnici nagrade iz Srbije bili su i istoričari Andrej Mitrović i Sima Ćirković, profesor komparativne književnosti Zoran Konstantinović, pisac Aleksandar Tišma, etnolog Ivan Čolović.

Među dobitnicima nagrade su i istoričari Iva Berend, Mirjana Gros i filozof Andrej Plešu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Milan Ristović dobitnik Nagrade "Konstantin Jireček" za doprinos nauci i kulturi

Izvor: Blic, 19.Dec.2018

Dobitnik ugledne međunarodne nagrade Instituta za Jugoistočnu Evropu iz Minhena za doprinos nauci i kulturi za 2018. je istoričar Milan Ristović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.