Milanovićev govor zaglušen zvižducima

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanovićev govor zaglušen zvižducima

Zagreb, Knin - Obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. godišnjice vojnopolicijske akcije „Oluja“ u Kninu, i ove godine obeležili su zvižduci najvišim državnim zvaničnicima Hrvatske.

Govori predsednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) deo okupljenih na kninskom trgu ispratio je zvižducima i uzvicima negodovanja, dok je pominjanje imena prvog hrvatskog predsednika, pokojnog Franje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Tuđmana iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ispraćeno skandiranjem njegovog imena. I predsednički kandidat HDZ Kolinda Grabar Kitarović u Kninu je dočekana aplauzom.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je na svečanosti da je Hrvatska pobedila u ratu, ali da mora pobediti i u miru. „To znači da moramo pobediti ekonomsku krizu, bedu, sve one nedemokratske tendencije koje prepoznajemo u hrvatskom društvu“, poručio je predsednik, čiji je govor prekidan zvižducima dela prisutnih na kninskom trgu i dobacivanjem „Vukovar, Vukovar“. Josipović je na to odgovorio da su „Vukovar i Knin hrvatske svetinje“.

Posle svečanosti, Josipović je rekao da zvižduci za njega nisu neočekivani, ali da, kako je rekao, na ovaj dan to nije bitno.

Premijer Zoran Milanović je u svom govoru otvoreno kritikovao one koji, kako je rekao, zvižde već drugu godinu zaredom i pozvao ih da to čine na Markovom trgu u Zagrebu gde je sedište vlade. „Pozivam one koji dve godine deru svoje grlo da dođu da zvižde na Markov trg jer se tamo zviždi, a ovde je mesto na kojem se poštuju oni koji su pali za Hrvatsku“, rekao je Milanović, čiji se govor u nekim trenucima nije mogao čuti zbog zvižduka.

On je zahvalio i Franji Tuđmanu jer je, kako je rekao, vladao kad je bilo najteže. Dodao je da je hrvatska vlada narodna, da su je izabrali građani Hrvatske i da će nastaviti da radi u interesu Hrvatske. „U ratu otpor, u pobedi velikodušnost, u miru dobra vera. Živela Hrvatska“, poručio je Milanović.

U izjavi novinarima posle svečanosti, on je optužio opoziciju da stoji iza zvižduka. „Bliže se izbori i dobro je da građani vide kakvim se sredstvima ko služi“, rekao je Milanović.

Parastos u Otavi

Otava - Srpske izbeglice iz Hrvatske i drugi iseljenici srpskog porekla u Kanadi obeležili su u Otavi 19. godišnjicu stradanja Srba u „Oluji“, javlja dopisnik Bete. Parastos postradalima održan je u srpskoj crkvi u izgradnji Sveti Stefan, dok je u novom Srpskom centru održana tribina o „Oluji“. Tribinu je organizovalo Društvo za zaštitu srpske baštine, a govorili su kanadski general Endru Lesli, koji je za vreme rata bio komandant štaba sektora „Jug“ i očevidac granatiranja Knina, i Džems Biset, poslednji ambasador Kanade u Jugoslaviji. Tribini je prisustvovao i ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.