Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović i Bandić zajedno na sudu

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pojavio se danas kao svedok na sudu u Zagrebu u parnici koju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vodi protiv Hrvatske televizije (HTV), a na sud je došao i Bandić koji se već dve sedmice nalazi u pritvoru zbog sumnje u korupciju.

Bandić od javne televizije potražuje 120.000 kuna (15.670 evra) odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je, kako tvrdi, premijer oklevetao i uvredio posle prošlogodišnjeg prvog kruga lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izbora. U spornom intervjuu Milanović je Bandića povezao s korupcijom i klijentelizmom.

Premijer je na Opštinski sud u Zagrebu došao u pratnji svog obezbeđenja, a u sudnicu su puštena samo tri novinara. Milanović je izašao već posle deset minuta i to pošto je odgledao snimak svog intervjua i potvrdio njegovu autentičnost.

Na sudu se pojavio i Milan Bandić koji se već dve nedelje nalazi u pritvoru zbog sumnje u korupciju. U tom slučaju "teškom" oko 2,7 miliona evra, osumnjičeno je i više njegovih saradnika iz gradske uprave i Zagrebačkog holdinga.

Bandić Milanoviću nije postavljao pitanja, a posle njegovog izlaska iz dvorane, Bandić je pred sudijom ponovio da ga je Milanović izvređao. Dodao je i da ne zna da li je slučajnost što je dve nedelje uoči ove rasprave uhapšen u antikorupcijskom slučaju "Agram".

U parnici koju Bandić vodi protiv HTV premijer je trebalo da se svedoči u septembru, ali je tada svoj nedolazak opravdao poslovnim obavezama. Sud mu je tada zapretio kaznom od 2.000 kuna (260 evra) i naložio da do sledećeg ročišta uskladi premijerske obaveze sa sudskim.

Bandić je podneo privatnu tužbu za klevetu i protiv premijera, koji, međutim, uživa imunitet. Na meti zagrebačkog gradonačelnika našlo se više medija i novinara zbog toga što su posle prošlogodišnjih lokalnih izbora preneli razgovor uživo s premijerom ili njegove izjave u kojima je ekipu oko Bandića nazvao koruptivnom i klijentelističkom.

Bandić tvrdi da je zbog toga pretrpeo duševne boli, pa od medija potražuje različite novčane iznose koje će, kako je ranije rekao, uplatiti u dobrotvorne svrhe. Prema Bandićevoj tužbi, zbog prenošenja Milanovićevih izjava početkom seoptembra je kažnjena RTL televizija koja gradonačelniku mora da plati 50.000 kuna (6.600 evra).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.