Milanović: Zasad neće biti zida prema Srbiji

Izvor: B92, 20.Okt.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Zasad neće biti zida prema Srbiji

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ponovio je da Hrvatska za sada neće podizati zid na granici prema Srbiji.

On je poručio da je situacija u vezi sa izbeglicama pod kontrolom.

"Kroz Hrvatsku, Sloveniju i, do neki dan, kroz slavnu Mađarsku, samo se prolazi", rekao je Milanović novinarima u Rijeci i dodao da treba slušati šta govore države koje mogu da budu uzor onima koji podižu žicu.

Na pitanje o najavljenom slanju slovenačke vojske na granicu s Hrvatskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milanović je zapitao šta će vojska na granicama Slovenije ili Hrvatske, kad nema zida, a, kako je rekao, zida zasad neće biti.

Upitan o pretnjama iz Srbije tužbom zbog navodnog prelaska hrvatskih policajaca kod Bapske na područje Srbije, Milanović je odgovorio da je "Srbija Srbija, Hrvatska Hrvatska".

"Uostalom, rekli su da ih ostavimo na miru, pa ćemo ih ostaviti na miru, čujemo se za pet godina", odgovorio je Milanović.

On je odbacio mogućnost da dođe do gomilanja izbeglica u Hrvatskoj, jer, kako je rekao, Hrvatska već više od mesec dana radi organizovano i život za njene građane teče normalno.

Na pitanje novinara o pisanju medija da se vlada priprema za podizanje ograde prema Srbiji, Milanović je odgovorio da ostaje pri planu da ljudi u Hrvatskoj žive normalno i rutinski.

Premijer je rekao da je "glupo svađati se sa Slovencima" i da će oni na kraju shvatiti da treba da rade kao Hrvatska, odnosno da propuštaju izbeglice dalje, jer ni Austrija nije postavila nikakve barijere.

Prema poslednjim informacijama, u Hrvatsku je u poslednjih mesec dana ušlo više od 205.000 izbeglica i migranata, a u izbegličkom kampu u Opatovcu trenutno ih je 2.500.

Hrvatska i dalje izbeglice koje dolaze iz Srbije usmerava prema Sloveniji.

Mediji izveštavaju da je Slovenija u blizini izbegličkog kampa u Brežicama, blizu granice sa Hrvatskom, rasporedila vojsku s oklopnim vozilima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.