Milanović: U toku je politički udar Andreja Plenkovića. Biću prisiljen da reagujem

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 21:40

Milanović: "U toku je politički udar Andreja Plenkovića. Biću prisiljen da reagujem"

Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, obratio se večeras javnosti nakon što je premijer Andrej Plenković odbio da održe sastanak.

Kako se navodi, Milanović je tražio sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog direktora Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije (VSOA).

"Budući da me Ustav, kojem sam se zakleo, obavezuje da se brinem za redovno i usklađeno delovanje, kao i stabilnost državne vlasti, odlučio sam da upozorim hrvatsku javnost na ozbiljnu pretnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustavnopravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića", kazao je Milanović.

"Juče sam obavešten kako Vlada, mimo Ustava, namerava VSOA da stavi pod direktno upravljanje Ministarstva obrane. Umesto poštovanja Ustavne procedure za imenovanja direktora Vojne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rešenje prema kojem bi privremenog direktora Agencije postavljao i razrešavao ministar obrane", navodi Milanović.

"To je politički udar Andreja Plenkovića"

"Želim da budem jasan - to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju koji Hrvatsku vraća u doba kad su obaveštajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke. HDZ-ova Vlada želi ponovo stranačku kontrolu nad VSOA-om koja bi u tom slučaju bila sasvim izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora", rekao je Milanović.

On je zatim dodao:

"Kao predsednik Republike i Vrhovni zapovednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen da reagujem u skladu sa svojim ovlašćenjima", navodi.

"Želim biti jasan - to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju koji Hrvatsku vraća u doba kad su obaveštajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke. HDZ-ova Vlada želi ponovo stranačku kontrolu nad VSOA-om koja bi u tom slučaju bila sasvim izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora", rekao je Milanović. "Kao predsednik Republike i ujedno Vrhovni zapovednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima", naveo je Milanović. "Pozivao sam ranije, a i danas sam pozvao predsednika Vlade da razgovaramo i dogovorimo kandidata za novog direktora vojne agencije. On mora biti imenovan kako je i predviđeno hrvatskim Ustavom: usuglašavanjem Predsednika Republike i predsednika Vlade, uz prethodno mišljenje Hrvatskog sabora", rekao je Milanović.

"Sve izvan te ustavne procedure predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji. Podsećam, jedan od temelja moderne hrvatske Republike bilo je stavljanje obaveštajno-sigurnosnog sistema pod demokratsku kontrolu. Učinjeno je to tako da je civilna obaveštajna služba izdvojena iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a vojna obaveštajna služba iz Ministarstva obrane", dodao je Milanović.

"Obje službe stavljene su pod civilni nadzor i upravljanje predsednika Republike i predsednika Vlade, zvaničnika s najvećim demokratskim izbornim legitimitetom. Tako je, u najvećoj meri, suzbijena politizacija obaveštajnih službi i onemogućeno da stranke na vlasti zloupotrebljavaju te službe", navodi Milanović u svojem vanrednom obraćanju.

"Iako sam računao da će kod predsednika Vlade prevladati razum i odgovornost prema državi, nakon njegovog današnjeg istupanja bojim se da on već dugo planira stranački udar na Vojno sigurnosno-obaveštajnu agenciju", rekao je Milanović.

"Kao što je poznato, ja sam predsedniku Vlade predložio razrešenje sadašnjeg direktora Agencije još u septembru prošle godine. Učinio sam to nakon što sam dobio rezultate vanrednog nadzora Ureda veća za nacionalnu sigurnost koji je potvrdio sumnje o nezakonitosti u radu te Agencije", dodao je on.

"I predsednik Vlade dobio je isti nalaz, ali nije prihvatio moju inicijativu da razrešimo direktora. Predsednik Vlade odbijao je svaki razgovor o novom direktoru i do dandanas nije smatrao potrebnim usuglasiti se o imenu novog direktora Agencije, iako je to dužan po Ustavu", rekao je Milanović.

"Umesto usuglašavanja svedočili smo uceni predsednika Vlade, koji je - preko ministra obrane - samostalno predložio kandidata i traži od mene da ga prihvatim. Nema kandidata za direktora Agencije dok se predsednici Republike i Vlade ne usuglase. To moraju znati i svi oficiri koji imaju ili će imati ambiciju obavljati taj posao", dodao je Milanović.

"Uveren sam da su hrvatski vojnici časni i odgovorni ljudi koji svoje dužnosti obavljaju profesionalno i zakonito, te da neće učestvovati u nasrtajima Vlade na ustavni poredak. Ipak, dužnost mi je upozoriti da ću preduzeti sve mere iz nadležnosti Vrhovnog zapovednika prema vojnim osobama koje bi pristale da učestvuju u podčinjavanju Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije pod politički nadzor i upravljanje bilo koje političke stranke", naveo je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"KAO VRHOVNI KOMADANT BIĆU PRISILJEN DA REAGUJEM" Predsednik Milanović optužio Plenkovića da planira državni udar a zatim OŠTRO upozorio (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2023

Tenzije u susedstvu žestoko su porasle poslednjih dana...Potparol predsednika Republike Zorana Milanovića, Nikola Jelić, na Twitteru je objavio da će se Milanović večeras u 20:05 obratiti hrvatskoj javnosti preko svih nacionalnih televizija...Obraćanje je bilo kratko, a Milanović je poručio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.