Milanović: Hrvatska će pomagati Hrvate u BiH

Izvor: RTS, 01.Dec.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Hrvatska će pomagati Hrvate u BiH

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji boravi u dvodnevnoj poseti BiH, obećao je tamošnjim Hrvatima nastavak pomoći, istakavši da će ona biti usmerena na projekte koji su zaista važni za njihov opstanak. Hrvatima u BiH poručio je da, uprkos svim poteškoćama, ostanu da žive u svojoj zemlji.

Milanović je napomenuo i da će se raspodela novca sprovoditi na potpuno zakonit i transparentan način, kroz institucije, a ne na osnovu volje pojedinaca.

"Pomoć će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti nastavljena na institucionalan način i po relativno strogim pravilima a ne na osnovu lične volje premijera ili gradonačelnika", objasnio je Milanović.

Osim Sarajeva, Milanović će obići još sedam opština na području srednje Bosne u kojima Hrvati predstavljaju značajan deo stanovništva i u kojima je Hrvatska raznim programima finansirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte, javila je agencija Hina, prenosi Tanjug.

Milanović je u sarajevskom naselju Stup, nekada nastanjenom pretežno Hrvatima, obišao radove na studentskom domu, koji se gradi na inicijativu Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD).

Predsednik HKDD, don Anto Jelić, koji je vodio projekat, zahvalan je premijeru na pomoći i poručio mu je da je "hrvatski premijer koji je shvatio stratešku važnost opstanka Hrvata u BiH".

Milanoviću je zahvalio i predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je Milanovića pozvao da "u Evropi jače digne glas kako bi podsetio da u BiH žive i Hrvati".

Milanović je poručio da "sudbina bosansko-hercegovačkih Hrvata i ono što će hrvatska vlada ulagati i pomagati, ne zavisi toliko od osobe koja je predsednik vlade, nego od institucija koje se grade i osiguravaju da se novac hrvatskih građana, koji ga takođe nemaju dovoljno za svoje potrebe, ne troši i ne rasipa uzalud".

Hrvatski premijer će danas obići Vareš, Kreševo, Žepču i Vitez, i razgovarati s predstavnicima lokalnih vlasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.