Izvor: B92, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Lukić uhapšen u Argentini

Beograd, Buenos Aires -- Milan Lukić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovečnosti, uhapšen je u Argentini.

Prema izvorima iz argentinske policije, koje prenosi Asošijeted pres, Lukić se nalazi u policijskoj stanici u Buenos Airesu, gde čeka na saslušanje, koje bi trebalo da obavi istražni sudija. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, potvrdio je za B92 hapšenje Lukića u Argentini. On kaže da će Lukić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najverovatnije biti izručen direktno Hagu.

"Ovo hapšenje je rezultat intenzivnih operativnih aktivnosti naših službi bezbednosti sa predstavnicima međunarodne zajednice. Potraga za Milanom Lukićem traje poslednjih devet meseci i ona je rezultirala ovim hapšenjem. Sada sledi postupak njegovog izručenja. Imajući u vidu činjenicu da Haški tribunal ima primat nad domaćim zakonskim propisima, on će sasvim sigurno biti izručen direktno Haškom tribunalu i očekujem da se to dogodi u narednih nekoliko dana, s obzirom da ovde neće biti striktno primenjivane odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji", kazao je Ljajić.

Za razliku od Ljajića portparol glavnog tužioca haškog tribunala Florans Artman, za B92 nije mogla da precizira da li će Lukić biti prebačen u Hag ili u Srbiju, u kojoj je osudjen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 gradjana muslimanske nacionalnosti iz mesta Sjeverin 1992. godine: "Što se tiče tužilaštva, zahvaljujemo policiji u Argentini za delovanje po našim nalozima za hapšenje koji važe svagde u svetu. Očekujemo od vlasti da begunci koji se još nalaze na slobodi, budu uhapšeni. Posle njega imamo još devetoricu begunaca", kazala je Artmanova.

Inače, Lukić je pred Okružnim sudom u Beogradu, sredinom jula ove godine, u ponovljenom procesu, osuđen na 20 godina zatvora, na koliko su osuđeni i Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, dok je četvrti član grupe "Osvetnici", Đorđe Šević osuđen na 15 godina zatvora.

Prema optužnici, oni su oteli Muslimane iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj u mestu Mioče u Republici Srpskoj 22. oktobra 1992, muči li ih i potom ubili.

Vrhovni sud Srbije je zbog nepotpunog činjeničnog stanja u procesu poništio prvu presudu, kojom je 29. septembra 2003, Dragićević osuđen na 20 godina zatvora, Šević na 15, a Lukić i Krsmanović u odsustvu na po 20 godina.

Argentinska veza?

Podsećamo da je krajem maja ove godine, takođe u Argentini, uhapšen Nebojša Minić, osumnjičen za ubistvo šest članova jedne porodice u Peći, tokom NATO bombardovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.