Mila ipak ne ide na operaciju

Izvor: B92, 01.Jul.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mila ipak ne ide na operaciju

Beograd -- Keruša Mila, kojoj su pre tri meseca nepoznate osobe odsekle sve četiri šape, neće biti operisana kako je ranije bilo planirano.

Mili će biti ugrađene eksterne proteze, koje se skidaju i omogućavaju lakše održavanje higijene, odlučila je komisija koju je formirao Sekretarijat za komunalne poslove.

Na osnovu detaljnog sagledavanja zdravstvenog stanja keruše Mile, stručna komisija ustanovila da su primenjene terapije u Veterinarskoj ustanovi "Veterina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograd" dale rezultate, i da je povreda u završnoj fazi zarastanja.

"U potpunosti je isključena hirurška intervencija koja bi podrazumevala izradu i inplantiranje endogenih proteza. Efikasnije je izraditi eksterne proteze koje omogućavaju normalniji život i imaju mogućnost skidanja sa ekstremiteta što olakšava održavanje higijen”, izjavio je Vladimir Terzin, pomoćnik Sekretara za komunalne i stambene poslove.

Posle nekoliko zasedanja stručna komisija donela je odluku da treba što pre pristupiti i izradi ovih specijalnih eksternih proteza.

"Nakon što su i stručnjaci iz specijalizovanih klinika iz Nemačke i Švajcarske konstatovali da prvobitni stav o operaciji sa ugradnjom proteza nije najbolje rešenje, doneli smo ovakvu odluku”, napominje Terzin.

Odluku o materijalima od kojih će biti izgrađene proteze, Komisija će doneti sledeće nedelje nakon još jednog pregleda keruše Mile u kome će učestvovati i protetičari.

Eksterne proteze biće izrađene na Institutu „Rudo" u Beogradu.

"Mili je neophodna i socijalizacija u nekoj porodici, a Sekretarijat će uz pomoć komisije, nakon osposobljavanja psa za život, doneti i kriterijume koje treba da ispune oni koji se budu prijavili za usvajanje keruše”, dodao je Terzin.

Predsednik stručne komisije je prof dr Branislav Prokić, šef Katedre hirurgije i ortopedije Fakulteta veterinarske medicine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.