Mikser festival od 25. maja do 2. juna u Savamali

Izvor: Blic, 12.Apr.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikser festival od 25. maja do 2. juna u Savamali

Mikser festival održaće se ove godine od 25. maja do 2. juna na novoj lokaciji u Beogradu - Savamali, čija je revitalizacija i centralna tema ovogodišnjeg festivala.

Kako su najavili organizatori, Mikser festival nastavlja da istražuje i preispituje fenomene savremenog društva, posebno društvenu ulogu kreativnih disciplina.

Osim promene lokacije, Mikser festival će ove godine promeniti i format i sa pet biće produžen na devet festivalskih dana, a pojedini sadržaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biće produženi i posle festivala poput izložbe savremene umetnosti "Brisani prostor" u zgradi "Geozavoda" koju će posetioci moći da posete do kraja juna.

Primarni programski sadržaji ovogodišnje manifestacije su projekti iz oblasti arhitekture, urbanizma, vizuelnih umetnosti i dizajna, sa snažnim akcentom na interaktivnost, intervencije u javnom prostoru, radionice i performanse.

Program sada čini mreža preko 50 nezavisnih, transdisciplinarnih autorskih i kustoskih projekata koji se sastoje od više segmenata: izložbe, radionice, predavanja, performansi.

U Beogradu regionalna mreža manifestacija

Otvaranje Mikser festivala obeležiće i Regionalni samit predstavnika relevantnih manifestacija koji se bave razvojem kreativne industrije u Jugoistočnoj Evropi.

Na inicijativu organizacije Mikser, Bečka nedelja dizajna, Nedelja dizajna Budimpešta, Dan D u Hrvatskoj, Arhitektonska nedelja i Nedelja dizajna u Sofiji, Nedelja Arhitekture u Tirani, Sarajevska nedelja dizajna, Mesec oblikovanja iz Ljubljane, Skopska nedelja dizajna i Mikser Festival osnovaće u Beogradu regionalnu mrežu manifestacija sa ciljem usklađivanja termina i razmene programa, kao i pokretanja zajedničkih međunarodnih projekata koji će promovisati i razvijati kreativni potencijal Balkana.

Mikser festival će i ove godine predstaviti više stotina mladih talenata rame uz rame sa svetskim ekspretima iz oblasti dizajna, arhitekture, urbanizma, vizuelnih umetnosti, muzike, novih medija, obrazovanja, zaštite životne sredine, opravdavajući tako status najvećeg festivala kreativnosti i inovativnosti u regionu.

Među svetskim zvezdama kreativne industrije koje će nastupiti na Mikseru su kontroverzni konceptualista i dizajner Arne Kinze, prepoznatljiv po gigantskim instalacijama u javnom prostoru, renomirani belgijski video umetnik David Klarbout, muzičar Danijel Miler, najuticajnija ličnost u istoriji tehnopopa i čuveni producent sastava "Depeche Mode", eksperimentalni arhitektonski kolektivi Bik Van der Pol i Feld 72, menadžer u kulturi Glen Vajs, odgovoran za revolucionarno uvođenje javnog umetničkog programa na njujorški Tajm skver i mnogi drugi.

Detaljan program Mikser festivala biće objavljen 25. aprila kada organizacija Mikser lansira i svoju novu internet stranicu na istoj adresi www.mikser.rs.

Mikser festival je do sada okupio približno 2.000 učesnika čiji radovi su privukli pažnju više od 100.000 posetilaca iz regiona i Evrope, učinivši Beograd epicentrom evropske kreativnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.