Mijatović prozvala Mađarsku zbog izbeglica, pravosuđa...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijatović prozvala Mađarsku zbog izbeglica, pravosuđa...

Mađarska treba hitno da se pozabavi kršenjima ljudskih prava kao što su pritvor za tražioce azila i zastrašivanje građanskih grupa, navodi se u izveštaju koji je danas objavila komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović.

Mijatovićeva, koja je u februaru posetila Mađarsku, takođe je utvrdila da se Mađarska povlači u rodnoj ravnopravnosti, s tim da nekoliko žena u politici u Mađarskoj i dalje ne žele da ratifikuju Istanbulsku konvenciju o borbi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nasilja nad ženama, preneo je AP.

Kršenje ljudskih prava u Mađarskoj negativno utiče na celokupni sistem zaštite i vladavinu prava, navela je Mijatovićeva u izveštaju.

Time se Mađarska mora hitno pozabaviti, poručila je.

U obimnom odgovoru na izveštaj, mađarska vlada je odbacila kritike u svakoj oblasti, navodeći da je na primer, apsolutno opravdano održavanje kriznih mera vezanih za masovnu imigraciju, jer iako jedva da poneki migrant sada dolazi u Mađarsku, ima ih mnogo u okolnim zemljama, uključujući Srbiji i Severnu Makedoniju.

Što se tiče tražilaca azila, Mijatovićeva se usprotivila njihovom zadržavanju u tranzitnim zonama na granici i rekla da Mađarska treba da ukine zakonske amandmane koji praktično onemogućavaju tražiocima azila koji dolaze iz Srbije, a koju Mađarska smatra bezbednom zemljom za izbeglice, da dobiju zaštitu u Mađarskoj.

U izveštaju je, takođe, kritikovana ključna uloga ministra pravde u imenovanju sudija za novi sistem upravnih sudova koji će se baviti slučajevima koji ukljucuju vladu i državne organe, kao što su porezi i ugovori o javnim nabavkama.

Mijatovićeva je naglasila da, iako vlada želi da osnaži žene kroz učešće na tržištu rada, novi plan za zaštitu porodice u Mađarskoj se fokusira na žene kao majke.

U izveštaju je izražena zabrinutost zbog zakonodavstva koje ograničava aktivnosti građanskih grupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.