Mijatović: Nacrt zakona pretnja slobodi izražavanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jan.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijatović: Nacrt zakona pretnja slobodi izražavanja

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je danas pismo predsedniku Skupštine Republike Srpske u kome upozorava da bi nacrt Zakona o javnom redu i miru, koji je na redu za usvajanje na narednom zasedanju skupštine, mogao da bude iskorišćen da ograniči slobodu izražavanja na društvenim mrežama.

Nacrtom Zakona o javnom redu i miru proširuje se defincija javnog mesta na društvene mreže, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Ukoliko zakon bude usvojen, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na osnovu članova 7 i 8, remećenje javnog reda, prikazivanjem simbola, slika, crteža ili teksta koji sadrži neprikladne, uvredljive ili uznemiravajuće sadržaje, kao i vređanje ili upuštanje u nepristojno i drsko ponašanje, putem društvenih mreža predstavljaće prekršaj, navela je Mijatović.

"Time što se posebno uključuju društvene mreže u ovaj zakon, postoji opasnost da neodređeni termini, kao što je remećenje javnog reda i slični budu iskorišćeni da se kazni i ograniči sloboda izražavanja", rekla je Mijatović.

"Zvaničnicima bi moglo da bude ostavljeno da tumače šta se smatra uznemirujućim ili uvredljivim, što bi moglo da dovede do proizvoljnih ili pogrešnih optužbi", dodala je Mijatović.

Prema njenim rečima, sloboda izražavanja onlajn treba da bude prepuštena samoregulatornim telima i da samo u slučajevima podsticanja na nasilje, zakonske sankcije mogu da budu razmatrane kao odgovarajuća mera.

Mijatović je rekla da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u sprovođenju pravne analize kako bi se obezbedilo da zakon bude u skladu sa obavezama OEBS-a i međunarodnim standardima slobode izražavanja.

Nacrt zakona buće na dnevnom redu Narodne skupštine RS 3. februara.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Predlog zakona o javnom redu i miru izazvao burne reakcije onih koji ga nisu ni pročitali, niti su upoznati sa materijom i sadržajem i tvrdi da tim zakonom niko ne uspostavlja kontrolu nad tim da li će neko koristiti internet ili ne.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

OSCE upozorava Republiku Srpsku na prijetnje slobodi izražavanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2015

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je danas pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, upozoravajući da Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je dostavljen na usvajanje za sljedeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske može...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.