Mihajlovićeva sa ambasadorkom Švedske o saradnji u rodnoj ravnopravnosti i zelenoj tranziciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2021, 11:08

Mihajlovićeva sa ambasadorkom Švedske o saradnji u rodnoj ravnopravnosti i zelenoj tranziciji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa novopostavljenom ambasadorkom Kraljevine Švedske u Srbiji, Anikom Ben David, o saradnji dve države u energetskom i rudarskom sektoru, kao i u oblasti rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja žena.

"Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u prethodnih sedam godina uradilo je mnogo – od donošenja novih zakona i strategija, preko uvođenja rodno odgovornog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budžetiranja, Indeksa rodne ravnopravnosti, do važnih projekata koje zajedno realizujemo, posebno kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama. Švedska je jedna od najboljih država u ovoj oblasti i otvoreni smo da dosadašnju saradnju još više ojačamo“, rekla je Mihajlovićeva, koja predsedava KTRR.

Mihajlovićeva je istakla i da je Ministarstvo donelo nove zakone, da priprema strategiju razvoja energetike do 2050. godine i nacionalni plan za klimu i energetiku, kao osnovu za stvaranje povoljnog okruženja za nove investicije, proces dekarbonizacije sa ciljem da do 2040. godine 40 odsto toplotne i električne energije proizvodimo iz obnovljivih izvora.

Ambasadorka Anika Ben David istakla je da Švedska snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija, te da su švedske kompanije zainteresovane za investiranja u rudarski i energetski sektor.

"Zelena tranzicija je za nas veoma važna, postoji interesovanje naših kompanija za sve sektore, posebno kada je reč o biomasi i biogasu. Želim i da vam čestitam na svim dostignućima u rodnoj ravnopravnosti, tu smo da razmenimo iskustva i sarađujemo još više, kako u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, što i Švedsku pogađa, tako i u drugim oblastima. Dodala bih i da je srpska dijaspora u Švedskoj za nas značajna, izgradili su svoje živote tamo i doprineli stvaranju društva u kojem živimo, na tome smo zahvalni“, poručila je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedske kompanije zainteresovane za ulaganja u biomasu i biogas u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2021

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David istakla je danas u razgovoru sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, da su kompanije iz te zemlje spremne da ulažu u sve sektore u Srbiji, a posebno u biomasu i biogas, saopšteno je iz ministarstva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.