Mihajlović i Žakob o zelenoj tranziciji kao šansi za razvoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022, 12:15

Mihajlović i Žakob o zelenoj tranziciji kao šansi za razvoj

Predstavljanje rezultata Srbije na predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama (COP27), nastavak uspešne saradnje u energetskom sektoru sa fokusom na zelenoj tranziciji, energetskoj efikasnosti i smanjenju energetskog siromaštva bile su teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob.

"Uradili smo mnogo u prethodne dve godine - od zakonodavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i strateškog okvira do projekata povećanja energetske efikasnosti i pojednostavljenih procedura za postavljanje solarnih panela i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije. Uz podršku UN i kroz zajednički rad pripremićemo plan dalje implemetacije i sigurna sam da na COP27 možemo predstaviti Srbiju kroz postignute rezultate, primere dobre prakse, ali i diskutovati o izazovima pred kojima se nalaze sve države", rekla je Mihajlovićeva.

Fransoaz Žakob je pozdravila usvajanje Nacionalno utvrđenog doprinosa smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, shodno Sporazumu iz Pariza, i istakla da će na predstojećem COP27 događaju fokus biti na implementaciji javnih politika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Srbija radi mnogo u ovoj oblasti, doneli ste i nove zakone i strategije i važno je promovisati dobre rezultate. Verujem da, uz političku viziju i volju, mnogo toga može da se uradi u zelenoj tranziciji, koja donosi ogromne mogućnosti. Na predstojećoj Generalnoj skupštini UN-a jedna od glavnih tema, takođe, biće klimatske promene. Mi kao UN smo tu da vas podržimo i da zajedno radimo", poručila je Žakob.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.