Mihajlović: Žene i muškarci treba da imaju iste plate

Izvor: Press, 19.Nov.2014, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Žene i muškarci treba da imaju iste plate

Potpredsednica vlade i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je danas da će to telo posebnu pažnu posvetiti tome da u Srbiji muškaraci i žene imaju jednaku platu za isti posao.
"U Beogradu žene (mesečno) u proseku primaju 9.000 dinara manju platu nego muškarci, a na nivou Srbije dobijaju 4.000 manje za isti posao", izjavila je Mihajlović novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nakon otvaranja seminara "Žene u politici - rodno ravnopravne ili ne" na Fakultetu političkih nauka.



Prema njenim rečima, od radno sposobnih žena danas u Srbiji 62 odsto njih ne radi, a kada žene rade onda ekonomija raste i to potvrđuju određena istraživanja.

"Ne samo u Srbiji već i u bilo kojoj državi u svetu svi pokušavaju da rodnu ravnopravnost podginu na viši nivo. Daleko od toga da je Srbija najgora u tom smislu, kod nas su žene u političkom životu zastupljene u parlamentu, a delom i u vladi - četiri žene su ministarke", istakla je Mihajlović, koja je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je navela da će se Koordinaciono telo, koje je forimirano pre dvadesetak dana, pozabaviti i nasiljem nad ženama, "jer ne treba nijedna žena da bude povređena niti da izgubi život samo zato što postoje određeni porodični problemi".

Potpredsednica vlade je naglasila da zadatak Koordinacionog tela, političkih partija i civilnog društva, kao i svih zainteresovanihi, treba da bude stvaranje uslova da se žene više uključe u politički život.

"Kada se žene uključe u politički život onda se čuje njihov glas i mogu da utiču na određene odluke u društvu, a neka istraživanja pokazuju da se tamo gde su žene u javnoj administraciji bolje upravlja resursima", rekla je Mihajlović.

Ona je najavila da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u januaru održati konferenciju kako bi podstaklo žene da se bave biznisom i postanu preduzetnice.

Ta konferencija će biti napravljena u jednoj od lokalnih samouprava koje nisu mnogo razvijene i na njoj će se razgovarati sa ženama koje će biti informisane kako mogu da dođu do početnog kapitala da bi započele sopstveni biznis.

Ona je odgovarajući na pitanje novinarke rekla da ne insistira na tome da njena funkcija mora da bude napisana u muškom rodu, već da može i ministarka i potpresednica vlade.

Mihajlović je razgovarala sa studentkinjama na Fakultetu političkih nauka koje su joj postavljale brojna pitanja kako žena može da uspe u svetu politike.

Ona je poručila da nema predrasude da žene nemaju pojima o politici, kao i da se žene boje političkog angažnama.

Mihajlović je, takođe, naglasila da više nema muških i ženskih poslova niti resora u vladi, jer Ustav garantuje jednakost ženama, kao i da ta nejednakost sada nije toliko vidljiva kao pre, ali to nikako ne znači da ona ne postoji.

Ona kaže da u srpskom parlamentu ima 33 odsto žena poslanica i da Srbija u tome nije loša.

Kako je rekla, u svetu ima svega devet žena predsednika i 15 predsednica vlade i između 15 i 17 odsto ministarki.

Žene u politici uvek moraju da vode računa kako izgledaju i kako se oblače, dok se muškarcima na javnim funkcijama ne zamera ni ako su pod dejstvom alkohola, napomenula je Mihajlović.

Ona je rekla da žene moraju duplo više da rade od muškaraca da bi se dokazale i uspele na poslu i navela da, na primer, u EPS - u od više od 300 direktora svega je jedna žena.

Prema njenim rečima, u Srbiji je samo jedna žena gradonačelnica - Jasna Avramović u Smederevu.

Na pitanje da li žene moraju da se odreknu nečeg da bi imale uspešnu karijeru, Mihajlović je poručila - samo slobodnog vremena pošto ga muškarci imaju više.

Predavanje je organizovao Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, a sledeće predavanje je 20. novembra, a održaće ga poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić.

Taj seminar se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Inače, u više od 60 zemalja sveta se danas slavi Međunarodni dan muškaraca - 19. novembar, koji se ne obeležava u Srbiji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Rodna ravnopravnost i za plate"

Izvor: B92, 19.Nov.2014

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da su žene u Srbiji u proseku 4.000 dinara manje plaćene od muškaraca...Ministarka saobraćaja i potpredsednica Vlade Srbije je navela da je 62 odsto svih radno sposobnih žena - nezaposleno...Ona je, na predavanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.