Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti menja sutrašnjicu

Izvor: N1 televizija, 03.Sep.2017, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti menja sutrašnjicu

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović zatražila je podršku za nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti i ocenila da će on doneti više slobode građanima i građankama Srbije.

"Ovo je zakon koji osvaja slobodu. Koji menja sutrašnjicu. Ovo je zakon kulture, vaspitanja, moderne i evropske Srbije", navela je Mihajlović u autorskom tekstu koji je objavljen u nedeljnom izdanju Večernjih novosti.

Prema njenim rečima, žene >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << žele da budu na mestima gde se odlučuje i da dele breme teških i lakih odluka.

"To je pravo žena da biraju i da odlučuju", ocenila je potpredsednica Vlade Srbije.

žDodala je da rodna ravnopravnost nije feminizam, ni seksizam već način da ravnopravnost koja stoji u Ustavu Srbije bude sprovedena u svakodnevnom životu.

"Znam da i muškarci žele jednake uslove za sve i ovo ne može bez muškaraca", navela je Mihajlović i dodala da deca od malih nogu u obdaništima i školama treba da razgovaraju o ravnopravnosti dečaka i devojčica jer će se tako smanjiti nasilje.

Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ocenila je da su žene i muškarci rođeni da budu ravnopravni da imaju iste šanse.

Čemu budućnost ako polovina našeg stanovništva ne može da se probije do posla, hoćemo li i dalje da ćutimo što su žene manje plaćene samo zato što su žene", rekla je Mihajlović.

Kako je ranije iz kabineta potpredsednice vlade najavljeno, novi zakon o rodnoj ravnopravnosti je spreman i očekuje se da uskoro uđe u skupštinsku proceduru, a između ostalog, predviđa uključivanje te materije u obrazovni sistem.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Čekajući zakon: Rodna ravnopravnost na dugom štapu

Izvor: N1 televizija, 03.Sep.2017

Kada će Zakon o rodnoj ravnopravnosti zaživeti? Novi propisi su napisani, ali kada će biti usvojeni neizvesno je i to zato što oko teksta tog akta nisu svi saglasni. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavljuje njegovo usvajanje na jesen, ali ministar rada Zoran Đorđević traži novo pisanje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.