Mihajlović: Velike promene - okretanje ka zelenoj energiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 13:35

Mihajlović: Velike promene - okretanje ka zelenoj energiji

U adaptaciju brodske predvodnice na HE “Đerdap 1” biće uloženo 28,5 miliona evra, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da će radovi biti završeni na jesen 2021. godine i najavila velike promene u energetskom sektoru u smislu okretanja održivom energetskog razvoju i zelenoj energiji.

Posle obilaska radova na adaptaciji brodske predvodnice, Mihajlović je novinarima rekla da je Dunav veoma važna reka i kao transportni i vodni, kao i energetski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koridor.

Navela je da praktično svoj mandate na mestu ministarke rudarstva i energetike počinje obilskom upravo “HE Đerdap” i najavila da će u buduće najmanje jednom nedeljno da obilazi tu najveću hidroelektranu u Srbiji koja je vrlo važan deo energetskog bilansa zemlje.

Mihajlović je kazala da radovi na adaptaciji predvodnice na HE “Đerdap 1” idu po ustaljenoj i planiranoj dinamici, a izrazila je zadovoljstvo što će sigurno početi i revitalizacija predvodnice na HE “Đerdap 2”.

“Novac nije mali, i za jednu i za drugu predvodnicu izdvaja se 60 miliona evra”, rekla je Mihajlović i zahvalila EU na donaciji polovine iznosa potrebnih sredstava, a precizirala da je druga polovina obezbeđena saradnjom sa Evropskom investicionom bankom.

Navela je da je za Srbiju EU jedan od najvažnijih partnera i da je naša spoljnotrgovinska razmena najveća upravo sa zemljama EU.

“Naš put jeste ka EU”, rekla je Mihajlović i navela da se sa EU nastavlja zajednički rad na projektima, pogotovo iz oblasti transporta.

Najavila je da će EPS nastaviti dalje da ulaže u revitalizaicju svojih hidroelektrana i da će se agregat 6 svakako revitalizovati ili će početi revitalizacija sledeće godine.

“Moramo da mislimo i na HE 'Đerdap 2', investiciju procenjenu na oko 145 miliona evra”, kaže Mihajlović.

Uz to, napominje, predstoje i velike promene u energetskom sektoru.

“Moramo, ne korak po korak, moramo biti malo brži i okretatiti se pre svega održivom energetskom razvoju, zelenoj energiji, zelenoj agenda. Hidroelektrane jesu temelj te zelene agende. Verujem da ćemo zajedno sa parnerima u tome i uspeti”, rekla je Mihajlović.

Ona je radove na adaptaciji brodske prevodnice obišla sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, direktorkom EIB za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, direktorom EPS-a Miloradom Grčićem i predsednikom opštine Kladovo Sašom Nikolićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Potrebna stvarna reforma "Srbijagasa", a ne šminka

Izvor: RTS, 26.Nov.2020

U adaptaciju brodske predvodnice na HE "Đerdap 1", biće uloženo 28,5 miliona evra. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će radovi biti završeni na jesen 2021. godine i najavila velike promene u energetskom sektoru u smislu okretanja održivom energetskog razvoju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.