Mihajlović: Tradicija duga 135 godina obavezuje nas da železnicu vratimo u život građana i privrede

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Sep.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Tradicija duga 135 godina obavezuje nas da železnicu vratimo u život građana i privrede

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je svim radnicima železnice Dan železničara, koji se obeležava 15. septembra, a ove godine je 135. rođendan železnice u Srbiji, saopšteno je iz tog ministarstva.

U saopštenju se navodi da je Mihajlović čestitala Dan železničara "svima koji su nekada svojim znojem gradili pruge, koji su radili za železnicu".

"Čestitam i svim mladim ljudima koji danas deo železnice", kao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i da je pozvala mlade ljude da se školuju i na saobraćajnim fakultetima "jer su nam stručnjaci potrebni kako bi železnica, u koju država ulaže milijarde evra zauzela mesto koje joj pripada", piše u čestitki.

Mihajlović je ocenila da se u "drugoj istoriji ne pamti se ovako snažna modernizacije železnice u Srbiji još od gradnja prvih pruga pre više od jednog veka" i dodala da su železnice u prethodnom periodu prošle krupne reforme bez kojih nije bio moguć dalji napredak, kao i da su ulaganja Vlade Srbije u železnicu premašila 4 milijarde evra.

"Srbija danas prvi put gradi brzu prugu od Beograda do Budimpešte za brzine vozova do 200 kilometara na čas, a u prethodnih pet godina obnovljeno 515 kilometara pruga na kojima vozovi dana saobraćaju brzinama od 100 kilometara na čas", naglasila je Mihajlović.

Ona je najavila da će do kraja naredne godine obiti obnovljeno oko 800 kilometara regionalnih pruga, od kojih je, kako je kazala "na mnogima železnički saobraćaj godinama i decenijama bio obustavljen".

Ona je istakla da je da je cilj vraćanje poverenja građana i privrede u železnicu, "da nam vozovi budu savremeni, stanice čiste i uredne i da srpske pruge ponovo budu deo mreže razvijenih evropskih saobraćajnica" i dodala da "ništa od toga nećemo uspeti ukoliko svaki radnik železnice ne da svoj maksimum".

"Železničari to znaju, prepoznaju naš napor i zato sam uverena da će svojim profesionalnim, predanim, odgovornim i stručnim izvršavanjem zadataka, kao i ljubavlju prema železnici kao što su to uvek i činili, dati svoj doprinos. Godine pred nama biće na čast i ugled železnici, na čast i ugled Srbije", navedeno je u pisanoj izjavi.

Dan železnice se slavi 15. septembra jer je tog dana 1884. godine uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između Beograda i Niša na prvoj pruzi u Srbiji, izgradnja ovog "gvozdenog puta" pokrenula tada razvoj čitave Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.