Mihajlović: Prioritet zapošljavanje žena

Izvor: Mondo, 09.Mar.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Prioritet zapošljavanje žena

Zorana Mihajlović izjavila da Srbija želi da na najpozitivniji način iskoristi svoje žene i da naše društvo mora da prepolovi broj nezaposlenih žena i to je, kako je rekla, cilj kojem teži Vlada Srbije.

Foto: Beta/Vlada Srbije

Od ukupnog broja žena u Srbiji, više od 60 odsto je nezaposleno. To je veliki ekonomski i privredni potencijal jedne države, jer imamo žene koje su sposobne, a koje praktično ne rade i to je ono na čemu će ovo Koordinaciono telo posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da radi, izjavila je danas Tanjugu u Njujorku potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je naglasila da Srbija želi da na najpozitivniji način iskoristi svoje žene i da naše društvo mora da prepolovi broj nezaposlenih žena i to je, kako je rekla, cilj kojem teži Vlada Srbije.

"Koordinaciono telo koje je formirala Vlada Srbije na inicijativu premijera, jeste upravo tu da omogući, da stvori ambijent, da sve žene imaju ista prava, da se na isti način školuju, brinu o svom zdravlju, da sve žene mogu da se uključe u politički život i što je najvažnije, žene jesu ekonomski potencijal Srbije i mi to hoćemo da iskoristimo, kroz konkretne projekte i načine", istakla je Mihajlović, koja boravi u sedištu UN u Njujorku, gde učestvuje na Generalnoj debati povodom dve decenije od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju.

Ona je navela da će u Njujorku imati dosta sastanaka na kojima će razgovarati sa predstavnicima UN kako da se pomogne da se žene iz svih delova Srbije uključe u poslovni život, da im se kroz određene konkretne projekte olakša sve što im je bilo teško u prethodnom periodu.

"Pekinška deklaracija je doneta sa razlogom da se osnaže žene. Verujem da će današnje i sutrašnje zasedanje biti korak da budemo brži. Moramo da budemo brži i uključimo žene u sve sfere života", naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u Vladi Srbije su četiri žene, od 18 članova, dve su potpredsednice, a u isto vreme u parlamentu Srbije je 30 odsto žena, "što ne znači da ne može da bude više", rekla je Mihajlović.

"Mislim da su i žene postale samosvesnije i željnije uključivanja u politički i poslovni život, međutim, ono što je problem i na čemu ćemo da radimo ove godine i svih narednih godina je ekonomsko osnaživanje žena", zaključila je potpredsednica Vlade.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.