Mihajlović: Nema kompromisa kada govorimo o pravima dece

Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Nema kompromisa kada govorimo o pravima dece

Savet za prava deteta razmatrao je preporuke za razvoj i unapređenje položaja dece, posebno o eliminaciji najgorih oblika dečijeg rada, a predstavljena je i nova zakonska regulativa koja bi trebalo da bude uvedena u toj oblasti.

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je uoči početka sednice da su nacrti zakona o pravima deteta i o zaštitniku za prava deteta urađeni po međunarodnim standardima, ali i da su poštovane specifičnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Srbiji.

Ona je objasnila da su nacrti zakona objavljeni na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i pozvala sve zainteresovane da upute što više sugestija i predloga.

"Mi ćemo razmatrati šta je uloga zaštitnika za prava deteta i šta zakon može da ponudi za standardizaciju uslova života za svako dete", rekla je Đukić Dejanović.

Donošenje zakona o dečijem ombudsmanu najavljeno je još 2008. godine.

Đukić Dejanović je kazala da je indeks prekinutog detinjstva u Srbiji prilično visok i da je razlog tome sve veći broj ugovorenih brakova, kao i teški oblici dečijeg rada.

"Ako dete duže od dva sata radi teške fizičke poslove onda je ono izloženo najgorim oblicima dečijeg rada. Nekada dete zbog toga ne ide u školu, na primer usled pristiglih poljoprivrednih radova i roditelji su ponosni, a ni dete to ne doživljava na način da to nije u skladu sa međunarodnim standardima", rekla je ona.

Ministarka je dodala, da je Srbija prema Nalazu o najgorim oblicima dečjeg rada u svetu za 2017. godinu, svrstana u grupu zemalja koje su ostvarile "značajan napredak".

Ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da sa pravima deteta nema kompromisa.

"Nema kompromisa kada govorimo o pravima dece, razvijenost jedne države se meri privredom i ekonomijom, ali se i te kako meri pravima dece", kazala je Mihajlović.

Na sednici Saveta za prava deteta dogovoreno je da će pojedine zgrade i mostovi biti u plavoj boji na Svetski dan deteta, 20. novembra, kojem je ove godine posvećen slogan "Plavo za svako dete".

Tog dana u plavoj boji biće osvetljena Palata Albanija, Dom Narodne skupštine Srbije, fontana na Slavi, most na Adi, kao i most na koridoru 10.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.