Migrantkinjama dostupni i ginekološki pregledi

Izvor: RTS, 11.Feb.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrantkinjama dostupni i ginekološki pregledi

U Prihvatnom centru u Preševu od ponedeljka je stacionirana mobilna ambulanta za ginekološke preglede. Lekari iz zdravstvenog centra u Vranju, u prepodnevnoj smeni, tu pregledaju migrantkinje koje imaju zdravstvene probleme. Od 2.000 izbeglica koje dnevno uđu u Srbiju, oko 650 su žene.
Interesovanje malo, za četiri dana dva pregleda. Većina migrantkinja još ne zna da, osim redovne zdravstvene pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju dobijaju u Prihvatnom centru, sada mogu da obave i ginekološki pregled. Neke su čule, ali kažu da nemaju vremena.

"Rekli su mi da mogu da se pregledam, ali nema potrebe. Javila sam se lekaru, jer sam bila prehlađena, i dobila sam lekove", kažu migrantiknje.
Kada imaju zdravstveni problem, prvo se obrate dežurnim lekarima u centru. Trudnice iz Avganistana dobro se osećaju, ali žele da provere kako su im bebe posle dugog putovanja.
"Ambulanta je namenjena zbrinjavanju hitnih stanja u ginekologiji, prvenstveno mislim na trudnice sa bolovima, sa pretećim prevremenim porođajem, sa svim tim komplikacijama u trudnoći u smislu krvarenja", kaže dr Lidija Stojanović, specijalista ginekolog.
Pokretna ambulanta za ginekološke preglede na terenu je potpuno opremljena, sa sanitarnim čvorom, ginekološkom stolicom, ultrazvučnim aparatom.
"Mi imamo kadrovski potencijal, za sada idu 4 do 5 ginekologa u prepodnevnoj smeni, 4 ili 5 sati dnevno. A za svaki slučaj imamo pripremljen set i možemo da obavimo i porođaj ovde na licu mesta, ukoliko je potrebno", kaže dr Nenad Mladenović, direktor Doma zdravlja u Vranju.
U Zdravstvenom centru u Vranju i vanbolničkom porodilištu u Preševu tokom migrantske krize pregledano je više desetina migrantkinja. U bolnici u Vranju rođeno je pet beba.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.