Migranti se vraćaju za Beograd

Izvor: Mondo, 14.Nov.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti se vraćaju za Beograd

Grupa od oko 100 migranata, koji su u petak pešice krenuli iz beogradskih parkova ka Hrvatskoj, na Železničkoj stanici u Šidu čekaju voz kojim će se vratiti u Beograd. Probali da probiju blokadu ka Tovarniku.

Foto: Tanjug, Zoran Žesić

U Komesarijatu je rečeno da će se migranti verovatno vratiti u beogradske parkove, jer ne žele da odu u neki od prihvatnih centara zato što bi odlazak u njih podrazumevao ulazak u azilnu proceduru u Srbiji.

Radio-televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije javila je da će oko ponoći na Železničku stanicu u Šidu doći voz kojim će se migranti oko četiri sata ujutru vratiti u Beograd.

Komesarijat je tokom dana, kao i ranije, nudio prevoz migrantima do nekog od prihvatnih centara.

Televizija N1 javila je da se migranti vraćaju u Beograd, jer ne žele sukobe, a da su hteli da prenesu poruku drugim zemljama da ne žele da ostanu u Srbiji.

Migranti su ranije danas u blizini Šida pokušali da probiju policijsku barikadu i pređu granicu, ali ih je policija u tome sprečila. Posle toga, krenuli su preko njiva u pokušaju da ilegalno pređu srpsko-hrvatsku granicu.

Hrvatski policajci raspoređeni duž njiva sprečili su ih da uđu u Hrvatsku, javila je televizija N1.

Nakon pat pozicije koja je trajala oko pola sata, migranti su odustali od nasilnog ulaska u Hrvatsku i vratili se na početni punkt.

Migranti su se peške vratili u Šid, izjavio je Beti pomoćnik Komesara za izbeglice Ivan Gerginov.

Reč je o ekonomskim migrantima, i to uglavnom mlađim muškarcima, koji su peške od Beograda došli do Šida kako bi ušli u Hrvatsku.

Ni ovaj, kao ni tri prethodna pokušaja, dva do mađarske granice a jedan do granice sa Hrvatskom, nije urodio plodom.

Noć je prošla bez incidenata, uz prisustvo jakih policijskih snaga sa hrvatske strane graničnog prelaza, rekli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

 "Mi smo izbeglice. Dolazimo iz Pakistana i Avganistana. Nije zvanično, ali rat je tamo, gledate li vesti? Zato i bežimo. Protestovali smo pešačenjem, sada ćemo i sedenjem oko granice", rekao je u nedelju jedan od migranata, Husein iz Pakistana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da Srbija neće dozvoliti migrantima da blokiraju autoput i granične prelaze zato što bi da uđu u neku drugu državu koja neće da ih primi, a ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je da ima dovoljno mesta, hrane, lekova, lekara, pažnje i krova nad glavom.

Hrvatski ministar policije Vlaho Orepić izjavio je juče da nema nijednog razloga zašto bi neko pokušao da ilegalno uđe u tu zemlju.

"U skladu s tim, želim da naglasim da ćemo zaštititi hrvatsku granicu od ilegalnog prelaska osoba i robe", poručio je ministar Orepić novinarima na graničnom prelazu Tovarnik.

Na pitanje šta će biti s migrantima koji pokušaju da pređu granicu ili koji su došli u Šid, ministar kaže da u Hrvatsku neće ući. "Biće prihvaćeni u prihvatilište u Šidu, ako ne, biće vraćeni tamo."

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.