Migranti i u kuće upadaju!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Mar.2019, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti i u kuće upadaju!

Nezgodno je kada iznenada bane u kuću jedan nezvan gost, kamo li kada ih dođe tridesetak i to u gluvo doba noći, kao što se desilo ovih dana porodici Perić iz lozničkog sela Gornja Koviljača. Njima je u dvorište i kuću ušlo više migranata i iz carstva snova ih bacilo u galamu, buku i tuču, ali se na sreću sve dobro završilo.

Perići su spavali kada su najpre začuli lavež njihovog psa, a onda galamu, lupanje i metež. Sa sprata na kom su spavali videli su puno dvorište >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ljudi i bili potpuno šokirani prizorom. Prema rečima Mirjane Perić, u prvi mah nisu imali pojma o čemu se radi.

- Moj sin Srđan je pogledao kroz prozor i video neke ljude kako galame po dvorištu. Suprug i ja smo izašli da vidimo šta se dešava i ugledali nepoznat svet ispred kuće. Vikali su, udarali u vrata na prizemnom delu kuće gde je spavala suprugova majka koja ima 85 godina i nismo znali šta hoće i ko su oni. Bilo ih je tridesetak, svađali su se, udarali u ulazna vrata i onda su trojica provalila u kuću. Neki su se pred kućom potukli, gađali su se kamenjem, udarali nekom plastičnom cevi, odvalili su nekoliko kamenih ploča pored ulaznih vrata i bacali jedni na druge. Lupali su toliko da smo pomislili da će nam celu kuću razlupati. Čuli smo da viču "policija, policija" i razumeli smo da pominju 300 evra. Nisam znala šta da radim, viknula sam "policija, policija", onda je jedan od njih nešto kazao i oni su se pokupili i otišli niz put - priča o nesvakidašnjoj poseti Mirjana dok pokazuje na vratima tragove kamenica i oštećen zid.

Ona je dok je sve to trajalo uspela da pozove policiju koja je iz obližnje Loznice brzo stigla. Kaže da su uhvatili trojicu migranata, a sa ukućanima su ostali dok nije svanulo i oni se malo pribrali od neprospavane noći. Perići pretpostavljaju da su migranti nekome platili za prenoćište, ali su pogrešili kuću pa kada su videli da je zaključano počeli su da se tuku i provaljuju.

Gornja Koviljača je na putu migrantima koji u rejonu ovog sela i susedne Brasine uglavnom pokušavaju da pređu reku Drinu i dokopaju se Bosne i Hercegovine. Loznički kraj je na pravcu kretanja migranata koji nastoje da se prebace u BiH, a iz nje dalje ka Evropskoj uniji.

U selu kažu da migrante viđaju pored nekadašnjeg restorana Kamp, seoske prodavnice, pored magistrale Loznica - Mali Zvornik, pruge Loznica-Brasina i Drine. Nailaze sporadično, uglavnom u grupama po deset, dvadeset muškaraca, a često vlasnici čamaca iz ovoga sela svoja plovila nalaze na drugoj obali. Oni ih uzimaju da se prebace preko reke kada je vodostaj visok, a u čamcima meštani često nalaze lopate koje migrantima zamenjuju vesla.

- Do sada nisu pravili ekscese mada često prolaze ovuda. Čim počne lepše vreme i otopli biće ih više. Žele samo da odu iz Srbije, a ovde im je negde, izgleda, najlakše to da urade. U ovom kraju kada je Drina mala može da se pregazi pa to koriste. Inače, ljudima nije svejedno zbog ovoga što se desilo, strepe za decu koja se u večernjim satima vraćaju iz škole u Banji Koviljači i Loznici pa ih roditelji sačekuju na autobuskoj stanici. Osim što uzimaju čamce, do sada nije bilo krađa, jedino što znam je da su jednom komšiji pokupili svu obuću koju je ostavio pred ulaznim vratima - kaže stariji meštanin Gornje Koviljače.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.