Migrante u Srbiji zabrinula Trampova zabrana, nije dobro

Izvor: B92, 30.Jan.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrante u Srbiji zabrinula Trampova zabrana, "nije dobro"

U Prihvatnom centru u Preševu ima mesta za više od 200 migranata.

Međutim, mnogi koji su na ulici ne žele u Preševo, jer se plaše da će biti vraćeni u Makedoniju, a zatim u zemlju iz koje su došli.

Pored toga, zabrinuti su i zbog odluke da im se zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Mladi bračni par Širin iz Iraka i Farhad iz Avganistana u poslednjih osam meseci promenio je četiri kampa. Kada su pred zimu došli u Preševo Širin i Farhad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se venčali i uskoro će dobiti i bebu. Zabrinuti su što ne mogu da nastave ka Evropskoj uniji i ne žele da se vrate u Avganistan ili Irak.

"Naravno da se plašim. Trudna sam i bolesna. Ne znam šta će biti, a želim da odemo u Nemačku", kaže Širin.

U Prihvatnom centru u Preševu trenutno boravi 860 migranata, uglavnom iz Avganistana, Iraka i Sirije.

Sedmočlana porodica Muhameda Rahimija iz Avganistana do pre mesec i po bila je u Beogradu u hangaru kod železničke stanice. Odlučili su da dođu u Preševo kada su se deca zbog hladnoće razbolela.

"Ne, ne želim odavde bilo gde da idem, osim u Evropu. Neću da se vraćam u Avganistan, jer je tamo rat. Biću uporan da spasem porodicu", navodi Muhamed.

Migranti koji su već nekoliko meseci u kampu posebno su zabrinuti i zbog odluke predsednika Amerike Donalda Trampa da privremeno zabrani ulazak izbeglicama iz sedam zemalja u Sjedinjene Američke Države.

"To nije dobro, jer deo moje porodice živi tamo, ne znam šta ću. Možda uspem preko neke organizacije da mi dozvole spajanje sa porodicom", kaže Mušavir iz Avganistana.

Za sve migrante, pored smeštaja u renoviranim halama duvanske industrije u Preševu , obezbeđena su tri obroka i medicinska nega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.