Mićunovićev Život u nevremenu

Izvor: B92, 11.Dec.2013, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunovićev "Život u nevremenu"

Beograd -- Knjiga "Život u nevremenu" Dragoljuba Mićunovića promovisana je večeras.

Politička istorija Srbije obogaćena je autentičnim svedočanstvom, autobiografskim delom prvog predsednika obnovljene Demokratske stranke Dragoljuba Mićunovića naslovljenim "Život u nevremenu", u kome je sabrano porodično, akademsko i sveukupno društveno iskustvo autora u periodu od četvrte decenije prošlog veka do osvita višestranačja u Srbiji 1990. godine.

Mićunović je, predstavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi od tri planirana toma svoje autobiografije u, prepunoj velikoj sali Doma omladine, rekao večeras da je pisanje počeo pod pritiskom onih koji su smatrali da je proživeo doga]aje vredne kazivanja, ali i da bi mnoge obične, u moralnom ili intelektualnom smislu izuzetne ljude sačuvao od zaborava.

"Mnogi memoaristi su me fleksibilnim stavom prema istini zbunjivali i plašili su me ovog poduhvata, ali su mi i probudili inat, jer nisu se stvari doga]ale kako se opisuju", rekao je Mićunović.

Istoričar Slobodan Marković je, govoreći o knjizi, istakao da je Mićunović ličnost koja je iskusila 20. vek u njegovim najcrnjim i najsvetlijim stranama, budući da je boravio u pet zatvora i dva logora, a ipak uspeo da sačuva optimizam.

On je u ovoj knjizi, prema Markovićevim rečima, svedok političkog nasilja, hipokrizije jugoslovenskog socijalizma i socijalizma uopšte, ali i svedok kulturnih kretanja i sukoba patrijarhalnog i modernog. Pritom, u ovim memoarima, kako je primetio Marković, nema srdžbe i zle namere, već dominira svesni napor autora da bude što objektivniji, njegova erudicija i pokušaj da se na različite načine osvetle pojedini dogaaji.

Mićunovića dugogodišnja prijateljica, spisateljka Vida Ognjenović, opisala je knjigu "Život u nevremenu" kao odlično književno štivo, ubedljivo memoarsko delo i veran dokument vremena, u kome je autor uspesno savladao izazove spomenarske raspisanosti i prenaglašene osude nevoljnih okolnosti.

Pripovedač je, kako je ocenila Ognjenovićeva, uspeo da se sačuva fikcionalizacije detalja iz svoje biografije i zloupotrebe memorije.

"Ovo nije scenario za obračun i ofanzivni pohod na nepravde nanete autoru, ovo je knjiga oštrog dijaloga izmedju autora i sveta, a odmeravanje snaga je u toku i nastaviće se u još dva toma. Raste naše nestrpljenje i divljenje", rekla je Ognjenovićeva.

Mićunović je najavio da će naredni tom autobiografije, koji će se baviti političkom istorijom Srbije devedesetih godina prošlog veka, uskoro izaći iz štampe i da će o mnogim akterima govoriti na način koji će se suprotstaviti srpskoj tendenciji da zaboravljaju dogadjaje iz bliske prošlosti.

"Lakoća zaborava ovde je fantastična za jedan narod koji je toliko okrenut prošlosti", primetio je Mićunović na kraju predstavljanja svoje knjige i najavio da će se treći još nenapisani tom njegove autobiografije baviti vremenom posle petooktobarskih promena.

Prvi tom "Života u nevremenu" završava se poglavljem o padu Berlinskog zida i obnavljanjem rada Demokratske stranke, koja je 1990. godine nastala upravo u Domu omladine, gde je večeras organizovana književna tribina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.