Mićunović u Sloveniji: Tirk saglasan o potrebi za razgovorima o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović u Sloveniji: Tirk saglasan o potrebi za razgovorima o Kosovu

BEOGRAD - Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović izjavio je danas da se predsednik Slovenije Danilo Tirk, tokom njihovog susreta u Ljubljani, složio da treba da dođe do novih razgovora kako bi se našlo rešenje za Kosovo, tako da niko ne izgubi sve i niko ne dobije sve.

"Između Slovenije i Srbije postoji duboko, istinsko prijateljstvo i uprkos tome što je Slovenija priznala nezavisnost Kosova", rekao je Mićunović na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posle dvodnevne posete Ljubljani.

On je dodao da se sa slovenčkim domaćinima složio da "treba sačekati mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu" o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.



Niko da ne izgubi sve, niko da ne dobije sve


"Tirk se slaže treba da dođe do novih razgovora, da niko ne sme da izgubi sve, a da neko dobije sve, da je potrebno da se nađe pravedno rešenje", rekao je predsednik Spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije.

Mićunović je kazao da vlasti u Beogradu i prištinske vlasti moraju razgovarati, "jer se bez razgovora ništa ne može rešiti".

"Ako smo se odrekli sile, onda nam samo razgovori preostaju", dodao je on, napominjući da u ovom trenutku ne može biti nikakvih razgovora "državnog karaktera" koji bi se odnosili na status, nego da se mora razgovarati o problemima stanovništva, o praktičnim pitanjima.

foto: Beta

Pokretači dijaloga

Mićunović je rekao da Srbija sa Slovenijom treba da razvija što bolje odnose i da u Ljubljani postoji "velika želja" da odnosi sa Srbijom budu najbolji mogući, uprkos "pojedinačnim incidentima" koje treba staviti na stranu.

On je istakao da se tokom sastanka sa Tirkom došlo do ideje da predsednici Slovenije, Hrvatske i Srbije, Tirk, Ivo Josipović i Boris Tadić, "mogu da pokrenu sveopšti dijalog u regionu, s obzirom da imaju istu, socijal-demokratsku ideološku pozadinu".

Poseta premijera

Tokom sastanka sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom razgovarano je, kako je Mićunović rekao, i o predstojećoj poseti premijera Srbije Mirka Cvetkovića Sloveniji, do koje bi trebalo da dođe u maju ili septembru.

Mićunović se u Ljubljani sastao i sa predsednikom slovenačkog parlamenta Pavelom Gantarom, predsednicom Spoljnopolitičkog odbora Janjom Klasnić, a održao je i predavanje na temu "Srbija i Evropska unija".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.