Mićunović: Odluka o crnogorskom jeziku neracionalna

Izvor: Blic, 01.Avg.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Odluka o crnogorskom jeziku neracionalna

Osnivač Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović rekao je danas da crnogorski političari ne bi smeli da donose neracionane odluke, kao što je stvaranje crnogorskog jezika.

Mićunović je u intervjuu podgoričkom dnevniku Vijesti rekao da političari nemaju prava da ljudima nasilno uzimaju nešto što su im istorija i evolucija dali – formirani govor i jezik.

"Sada se stvara od jednog jezika nasilno nešto drugo samo zato da bi se zvao neki drugi jezik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kao da Crna Gora ne može biti država i bez toga da ima svoj jezik, a mogla je po svim oblicima vladavine do sada, i pod Njegošem i kraljom Nikolom. Čudi me kad neki ljudi veruju da bi bili Crnogorci moraju izbrisati svaku sličnost, pa i jezičku sa Srbima”, naveo je Mićunović.

Mićunović, predsednik Političkog saveta DS i predsednik Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije, je ukazao da je jezik nešto zajedničko na kome se gradila kultura, poštujući lokalne osobenosti.

"U eri integralnog humanizma i izgradnje evropskog identiteta ovakvi potezi su retrogradni. To je neefikasno politički i prva stvar gde ćemo biti ismejani su Evropski parlamant i Evropska unija. Naravno da je pravo svake legalne politike da donosi zakone koje smatra najboljim, ali ja ovde govorim kao naučnik i kulturni poslenik, i nadam se da ovo neće biti protumačeno kao mešanje u unutrašnje stvari druge države", kazao je Mićunović.

Mićuniović je dalje kazao kako smatra da trenutni politički interesi ne smeju kreirati odnose Beograda i Podgorice.

Mićunović je podsetio da je tokom političke karijere sarađivao sa premijerom Milom Đukanovićem za koga kaže da je pragmatičan jer je na vreme procenio da politika Slobodana Miloševića vodi u propast.

"Imali smo nekoliko iskrenih razgovora, ali on je išao nekom prečicom, ne vodeći mnogo računa kasnije o Srbiji i onda je popuštao onima koji su to razdvajanje sa većim žarom činili. To mi se nije dopadalo. Mi smo sa Čeva, naši dedovi su bili komšije, nema razloga da sada, imamo takve međusobne, maltene rasne razlike”, poručio je Mićunović.

Mićunović je rekao da misli da je Đukanović dosta učinio na stabilizaciji Crne Gore, ali da spolja izgleda da ta država ima puno problema sa korupcijom i kriminalom.

"Problem je imidž Crne Gore kao zemlje u kojoj se kriju šverceri i kriminalci. To mu u Evropi ponekad zameraju. Nadam se da će Cma Gora kako se bude približavala EU naći snage, a biće i primorana da taj imidž izmeni", zaključio je Mićunović za Vijesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.