Mićunović: Kosovo nije bilo tema SE

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Kosovo nije bilo tema SE

Na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Kosovo nije bilo tema, izjavio Dragoljub Mićunović. Srpska delegacija ukazala na loše stanje ljudskih prava na Kosovu.

Šef srpske delegacije na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dragoljub Mićunović izjavio je da tokom diskusije o Kosovu nije bilo ni reči o statusu južne srpske pokrajine, što su predstavnici Prištine pokušali da izdejstvuju, nego samo o katastrofalnom stanju ljudskih prava u pokrajini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Pitanje statusa se uopšte nije pominjalo, jer za to nije nadležan Savet Evrope, to je stvar koja je na Međunarodnom sudu pravde u Hagu", rekao je Mićunović Tanjugu iz Strazbura.

Predstavnici Prištine, koji su prema Mićunovićevim rečima u Strazburu boravili kao privatna lica, nastupili su pred Političkim komitetom SE sa, kako je istakao, "dosta pogrešnim stavom".

"Oni si govorili o institucijama, zakonima, šta je tamo doneto, a jedina tema na koju smo mi pristali bilo je stanje ljudskih prava na Kosovu", rekao je Mićunović.

Srpska delegacija je, prema njegovim rečima, pošla od toga da je stanje ljudskih prava na Kosovu očigledno loše, jer mnoga ključna pitanja nisu rešena.

"Pre svega pitanje povratka, jer dokle god se ljudi ne mogu vratiti svojim domovima, nije ispunjena ni pravda, ni stabilnost i naravno ne može se govoriti o ljudskim pravima", istakao je Mićunović.

Otkriti počinioce krivičnih dela

Ukazao je i na to koliko je bilo slučajeva krivičnih dela ili nasilja ili uzurpacija na štetu Srba, a koliko ih je uopšte procesuirano i dodao da se "iz toga tačno odmah vidi kakva je to vladavina prava, ako se ni deseti deo počinjenih krivičnih dela ne procesuira i ako se ne otkrije ni pet posto onih počinioca koji su izvršili određena krivična dela".

Srpska delegacija je ukazala i na to da se ne radi samo o srpskom stanovništvu, "nego da ni ljudska prava svih albanskih slojeva društva nisu u nekom zavidnom položaju, a pogotovo prava Roma koji su proterani, takoreći očišćeni sa Kosova", preneo je Mićunović.

Mićunović je rekao da je druga tema koja je bila u žiži interesovanja tokom sednice PS SE odnos Rusije i Gruzije, odnosno izveštaj i donošenje rezolucije o stanju ljudskih prava u tom regionu.

Rekao je da je usvojena rezolucija koja je mnogo blaža od onoga čemu su se nadale države koje podržavaju Gruziju, pre svega Mađarska i baltičke zemlje, koje su tražile čak i da Rusija bude isključena iz Saveta Evrope, ili da joj se degradira status.

"Pokušaj da se to pitanje zaoštrava u jednom hladnoratovskom smislu je potpuno suzbijeno, tako da je skoro dvotrećinskom većinom doneta rezolucija koja poziva na dijalog, u kojoj se navodi da su Gruzijci svojom agresijom izazvali taj rat, a da su Rusi upotrebili prekomernu silu i obe strane pozivaju na kompromis", rekao je Mićunović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.