Mićunović: Demokratije nikad dosta

Izvor: RTS, 15.Sep.2010, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Demokratije nikad dosta

Povodom međunarodnog dana demokratije, jedan od osnivača Demokratske stranke Dragoljum Mićunović ocenio da, iako je Srbija demokratska zemlja, demokratije nikada nema dovoljno. Deficit vladavine prava glavni problem u Srbiji, ističe Mićunović.

Srbija je, prema svim mogućim parametrima, demokratska zemlja, ali demokratije nikad nema dovoljno, izjavio je jedan od osnivača Demokratske stranke i predvodnik demokratskih procesa u Srbiji Dragoljub Mićunović.

Profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mićunović je Tanjugu, povodom 15.septembra-Međunarodnog dana demokratije, rekao da su glavni problemi u Srbiji deficit vladavine prava, što otvara vrata korupciji, ali i nedovoljno razvijena svest građana o osnovnim vrednostima demokratije.

"Prema svim mogućim parametrima, Srbija je demokratska zemlja. Ona ima višepartijski sistem, ljudska prava koja su zagarantovana, ima sve ono što odlikuje demokratriju - slobodnu štampu, kritiku vlade, slobodne štrajkove i demonstracije. Srbija je u tom pogledu ispunila standarde demokratije, ali demokratije nikad dovoljno", istakao je Mićunović.

Mićunović, predsednik Političkog saveta DS, narodni poslanik i predsednik Centra za demokratiju, napomenuo je da je Srbija u donošenju zakona i poštovanju procedura "dosta odmakla", ali je neophodno obezbediti punu vladavinu prava, koja je temelj demokratije.

"Deficit u vladavini prava je glavni problem, ali to zavisi i od predstavnika vlasti i od samih građana, jer kada nema vladavine prava onda su otvorena vrata korupciji. To je jedan od najvećih problema sa kojim se srećemo, ali nije stvar samo u tome da postoje neki predstavnici koji su korumpirani. Oni jesu najodgovorniji, ali postoji i odgovornost građana, koji neće da čekaju u redu, već hoće da potplate da bi došli preko reda", ukazao je Mićunović.

Osnovni problem je u tome da li se do kraja poštuje zakon kao neumitna stvar koja sve građane čini jednakim, napomenuo je Mićunović i dodao da to "mori" i druge zemlje, a ne samo Srbiju.

"Nijedno društvo nije imuno od korupcije i gaženja prava, ali postoji ovaj dan da podseti celo covečanstvo da mora mnogo da radi na tome", istakao je Mićunović.

Kriza demokratije 

U svetu danas, prema njegovim rečima, postoji kriza demokratije koja se, pre svega, ogleda u nejednakoj participaciji građana, na šta utiču mnogobrojni faktori, poput različitih ekonomskih statusa i nedovoljno razvijene svesti građana o tome.

"Ono što je kriza demokratije jeste da se previše iscrpljuje reprezentativnost - neko nekog predstavlja, imate izbore, svog odbornika, poslanika, šefa države. Građane uvek neko predstavlja, ali pravi duh demokratije jeste u participaciji, što znači da vi učestvujete, a ne samo da neko drugi vas predstavlja i u vaše ime donosi odluke", rekao je Mićunović.

Mićunović je dodao da napor demokratije i njeno širenje ide u smeru da što više građana učestvuje u rešavanju pitanja koji se njih direktno tiču.

To, kako je istakao, znači da centri koji odlučuju o životima građana ne treba da budu udaljeniji od njih nego što je to neophodno, a svaki građanin ne treba da bude samo predstavljen, nego i aktivni činilac u donošenju važnih odluka za društvo.

"Imamo vrlo tanku demokratsku tradiciju i jedan vrlo nedemokratski mentalitet u ophođenju, a u međuvremenu je došlo i do promena država, vrednosnog sitema. Na neki način ljudi su sve više privatna bića, a sve manje građani, a građanin je neko ko ne brine samo o sebi, nego i o opštim interesima. Mi tek treba da negujemo tu vrednost", zaključio je Mićunović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.