Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Microsoft želi "svijet bez lozinki"

U Microsoftu korisnicima žele omogućiti da u svakodnevnom životu više ne koriste lozinke, barem ne za pristup Windowsima, odnosno Microsoftovim servisima.

Niko ne voli lozinke. Neprikladne su, nesigurne i skupe. Toliko ih ne volimo da pokušavamo stvoriti svijet bez njih – svijet bez lozinki, objavio je na službenom Microsoftovu blogu Karanbir Singh, menadžer zadužen za sigurnost.

U ovoj kompaniji korisnicima žele omogućiti da u svakodnevnom životu više ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koriste lozinke, barem ne za pristup Windowsima, odnosno Microsoftovim servisima.

Rješenje za takav svijet bez lozinki vide u korištenju višestruke autentifikacije i biometriji, odnosno korištenju fizičkih ključeva i prepoznavanju otisaka prstiju i lica za prijavu na uređaje. Osim što će prijava ovakvim načinima biti brža, ona će biti i sigurnija jer se hakeri i kriminalci neće moći prijaviti na račune korištenjem lozinki kojih su se dokopali ili su ih probili.

Kao primjer prijave na računala korištenjem biometrije Singh je spomenuo Windows Hello koji danas koristi 47 milijuna korisnika i više od pet hiljada kompanija.

Također, još je jedan način prijave na računara bez upisivanja lozinke korištenjem Microsoftove aplikacije za mobilne uređaje Authenticator – na tu aplikaciju potrebno se prijaviti korištenjem podataka za Microsoftov profil i, kada se korisnici žele prijaviti na svoj računar s Windowsima 10, dobiće obavijest na smartphone. Nakon toga potrebno je postaviti prst na senzor za otiske na telefonu, čime će se autorizirati pristup računaru.

Naravno, u slučaju ovakvog načina prijave potrebno je imati sa sobom svoj smartphone i preuzeti aplikaciju kojoj je potrebno dati dopuštenje za slanje obavijesti.

Također, još jedan od načina prijave bez lozinki jest i korištenjem posebnog sigurnosnog ključa (u obliku klasičnog USB-a) na kojem se nalazi senzor za otiske prstiju.

Putem ovakvog ključa korisnici će se moći prijaviti ne samo na svoje računare već i na druge računare s Windowsima 10 – biće potrebno samo staviti USB u računar, postaviti prst na senzor (ili upisati PIN za taj ključ) i na taj se način, bez upisivanja lozinki, prijaviti na računar sa svojim podacima.

(NN/zimo.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.