Microsoft ima nešto da nam kaže...

Izvor: Mondo, 20.Jan.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Microsoft ima nešto da nam kaže...

Iz kompanije Microsoft za sutra (sreda) od 18 časova najavljena konferencija za novinare na kojoj će predstaviti Windows 10, kao i prve detalje o Windowsu 10 za pametne telefone.

Foto: Microsoft

Najnovija verzija Windows operativnog sistema u sredu će zvanično biti predstavljena.

Prethodna verzija operativnog sistema - Windows 8/8.1, nije bila ono što su Microsoft i korisnici želeli. Zato su se bacili na posao i napravili novi operativni sistem pod imenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Windows 10!

Ova sistem je, u grubim crtama, predstavljen još krajem septembra prošle godine. Poenta je da Windows konačno postaje jedna platforma za sve uređaje i ova, kao i sledeće verzije operativnog sistema doneće unifikaciju svih opcija sistema, kako na računarima (desktop i osetljivim na dodir), tako i na hibridnim i tablet uređajima, ali i na mobilnim telefonima i Xbox konzoli.

Oslanja se na svoje prethodnike, pre svega na Windows 7, ali ima i neke "očišćene" i "prečišćene" funkcije iz Windows 8, koji nije baš dobro prošao među korisnicima.

Prvi uređaji sa novim Windowsom X pojaviće se tokom leta 2015. godine.

Podsećamo vas na naš raniji tekst o tome koja su najznačajnija poboljšanja Windows 10:

Vraća se Start Meni

To je novi Start Meni, koji će sadržati sve uobičajene opcije sa Windowsa 7, recimo, ali će imati dodatni odeljak sa Live Tile pločicama, koje će korisnika informisati u realnom vremenu o dešavanjima u aplikacijama i na računaru. Start Meni donosi PC Settings prečicu, kao i Documents, Pictures, Jump List, odeljak sa najčešće korišćenim aplikacijama, kao i novu Search opciju, koja zadati pojam traži u okviru aplikacija, Windows Stora, programa, fajlova i na internetu. Ubačeno je i pinovanje, koje je poznato sa Windows 7 sistema.

Rad sa Live Tiles pločicama biće podržan kao i na sadašnjim Windows 8/8.1 računarima, uključujući veličine i eventualno boje. Takođe, podešavanje veličine Start Menija biće podržano u Windowsu 10.

U Start Meniju su ponovo opcije za gašenje računara, promenu korisnika i resetovanje.

Aplikacije u prozorima

Prozori se vraćaju u Windows10, za sve aplikacije, uključujući i one iz prodavnice aplikacija, koje su se do sada otvarale preko celog ekrana. Svi prozori imaće podesivu veličinu i oblik, kao i opcije za gašenje, smanjivanje i proširivanje na pun ekran. Ova novost važiće kako za desktop, tako i za tablet i "touch" uređaje, ali i uređaje sa velikim ekranima (bilbordi).

Notifikacioni centar

Po ugledu na Windows Phone i Windows 10 dobija svoj Notifikacioni centar, u kojem će se prikazivati novosti i obaveštenja iz svih aplikacija, uključujući igre, Skype, Twitter, Facebook i druge, odakle će moći direktno da se skoči na aplikaciju ili da se izvrši neka od podržanih akcija.

Snap opcija

Ponovo ćemo koristiti i opciju automatskog "lepljenja" otvorenih aplikacija i prozora na desktopu, što će olakšati multitasking i poboljšati brzinu rada. Microsoft od testera očekuje da posebnu pažnju posvete Snap i Snap Fill opciji, kao i multitaskingu. Takođe, Microsoft je dosta radio na Snap Assist za lakše "snapovanje" više otvorenih aplikacija ili prozora i na opciji Corner Snap. Moguće je imati do četiri "slepljena" prozora na jednom ekranu/desktopu.

Task View dugme

Kako bi olakšao rad sa više otvorenih aplikacija Microsoft je u Windows 10 ubacio Task View taster, koji izlistava sve otvorene aplikacije. Odatle je moguće isključiti one aplikacije koje vam više nisu potrebne i odabrati neku od aplikacija koja radi u pozadini i preći na nju.

Više desktop ekrana

Kao što smo i najavljivali Windows 10 stiže sa odrškom za rad sa više desktop ekrana. Na njima lakše može da se organizuje sadržaj, pa tako na jednom desktopu možemo voditi beleke i pisati tekst, na drugom obrađivati slike, na trećem pratiti Twitter i društvene mreže, dok na četvrtom može da se pušta muzika utd. Prelaskom kursora miša u dnu ekrana, preko aktivnih desktopa, pojaviće se sadržaj svakog i korisnik će imati mogućnost da vidi šta se nalazi i radi na označenom desktopu.

Task Bar

Aplikacije koje su pokrenute na drugim desktipima imaće mali marker na dnu i jednim klikom na njega Windows će skočiti na aktivan desktop i aplikaciju koja je pokrenuta.

Microsoft je poboljšao i Alt+Tab komandu, koja će omogućiti jasniji pregled i brže aktiviranje svih aplikacija i desktopa koji su pokrenuti, i to s jednog mesta.

Charm Bar

I dalje tu, iako su mu predviđali "seču", i prilagođavaće se otvorenim aplikacijama i prozorima. Konačno je dodata i Ctrl+V opcija ("Paste", odnosno nalepljivanje kako su ga kod nas preveli) u Command Promptu, koji je unapređen i ispod haube.

Budite uz MONDO u sredu od 18 časova da saznate sve o novom Windows 10!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.