MicroLED protiv OLED: koji ekran je bolji?

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Okt.2023, 05:30

MicroLED protiv OLED: koji ekran je bolji?

U pogledu apsekata kao što su boja, osvetljenost, uglovi gledanja i pouzdanost u borbi između microLED protiv OLED ekrana, deluje kao da prva pomenuta preti da zauvek zbaci sa trona drugu. Iako je OLED tehnologija kao kvalitetna u poslednje vreme postala relativno pristupačna, toliko da je čak postala osnovna karakteristika i na nešto jeftinijim telefonima, tehnološki napredak uvek donosi nešto i bolje. Upravo microLED ekrani koji zapravo samo eliminišu OLED nedostatke, donose nešto što >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << bi definitivno moglo da promeni tržište displeja.
Ipak, i dalje još uvek nećete tek tako lako naći microLED ekrane na tržištu, ova tehnologija ima mnogo toga da ponudi u odnosu na OLED. Da li je to dovoljno i da ga pobedi, najbolje je odrediti kroz uporednu analizu međusobnih karakteristika.
Jednu takvu, koja podrazumeva apsekte kao što su boja, osvetljenost, uglovi gledanja i pouzdanost spremio je i portal AndroidAuthority koji prenosimo u nastavku.
Šta je OLED? OLED je akronim engleskih reči Organic Light Emitting Diode, koje sugeriše na prisustvo organskih jedinjenja u ovoj vrsti displeja i to onih na bazi ugljenika. Jednostavno rečeno, ova organska jedinjenja emituju svetlost kada su povezana na izvor napajanja. Tako, svaki piksel na OLED ekranu je u stvari sopstveni izvor svetlosti, što znači da možemo pojedinačno da kontrolišemo njihovu osvetljenost i boju. Ova vrsta finog podešavanja nije moguća sa tradicionalnim LCD ekranima jer oni umesto toga koriste pregršt velikih LED pozadinskih osvetljenja.

Samsung
Ipak, organski materijali imaju i neke nedostatke. Najveća briga u ovom pogledu je u stvari to koliko dugo oni mogu trajati. Ovakva jedinjenja imaju tendenciju da tokom vremena postaju tamnija. Produženi statički sadržaj takođe će uzrokovati da se određeni obojeni „podpikseli“ istroše više od drugih. To dalje dovodi do takozvanog sagorevanja ekrana (burn-in), odnosno do trajne promene njegovih boja ili zastoj slike.
Iako su neki od glavnih proizvođača ekrana sa OLED tehnologijom kao što su Samsung i LG Display nedavno uradili dobar posao koji bi sprečio „sagorevanje“, to je i dalje potencijalno problematično ukoliko intenzivno koristite svoj ekran.
Šta je microLED? MicroLED je novija tehnologija ekrana koja takođe koristi milione malih mikroskopskih izvora svetlosti. Pošto svaki piksel nezavisno emituje sopstvenu svetlost, karakteristike dobijenog rezultata na ekranu su veoma slične klasičnoj OLED tehnologiji. Međutim, ono što je najbolje od svega, ova tehnologija se ne oslanja na organske materijale, tako da je to čini daleko izdržljivijom jer može da dostigne veći nivo osvetljenosti bez straha od degradacije kvaliteta.

C Seed
Ipak, microLED ekrani nisu postali ni približno tako pristupačni. LG, Samsung i nekoliko drugih brendova imaju pojedine veće modele ovih ekrana u prodaji, ali činjenica je da smo godinama daleko od toga da vidimo microLED ekran veličine pametnog telefona.
MicroLED protiv OLED: ko onda pobeđuje u borbi? Sa kontrolom na nivou piksela, i OLED i microLED tehnologije nude odlične nivoe crne boje jer mogu jednostavno da isključe određene delove ekrana. Ipak, tu su i druge karakteristike koje treba uporediti.
Osvetljenost i boja
Veliki OLED ekrani poput onih koji se koriste u televizorima i monitorima za računare uvek su se borili da postanu svetliji. To je zato što viši nivo osvetljenosti zahteva više energije, koja se zatim pretvara u toplotu. Vremenom, ova toplota može dovesti do razgradnje i zatamnjenja organskih materijala. Zbog toga su neke alternativne tehnologije displeja kao što je mini-LED preuzele prednost u osvetljenosti poslednjih godina.

Izvor: Shutterstock
S obzirom na to da microLED paneli nemaju organsku komponentu, oni postižu viši nivo osvetljenosti od svojih starijih OLED suparnika.
I dalje, doduše, nismo videli nijedan microLED dizajniran za kućnu upotrebu, ali glasine ukazuju da neki proizvođači navode da bi osvetljnost mogla da im dostigne i do pet hiljada nita. To je više nego dvostruko više od onoga što bismo dobili čak i od najboljih OLED televizora na današnjem tržištu.
Uglovi gledanja
OLED ekrani nude neke od najboljih uglova gledanja na tržištu, sa vrlo malim izmenama boje ili gubitkom osvetljenosti dok se krećete sa jedne na drugu stranu. Međutim, to ne znači nužno da su oni idealni. Samsung Quantum Dot OLED paneli, na primer, nude bolje uglove gledanja od LG konvencionalnih OLED ekrana. Razlog za ovo je sloj kvantne tačke koji pomaže da se svetlost podjednako širi u svim pravcima.


MicroLED ima sličnu prednost u tome što se oslanja na tri podpiksela za dobijanje jarko crvene, zelene i plave boje (RGB spektar). Ipak, u ovom pogledu i borbi microLED protiv OLED i dalje je prerano proglasiti pobedu za prvu, dok ona ne bude bila prisutnija na tržištu.
Paleta boja
Filmska industrija se u poslednjih nekoliko godina zalaže za usvajanje šireg raspona boja, posebno Rec. Standard 2020 koji podrazumeva televiziju ultra visoke definicije (UHDTV) koja pokriva različite parametre slike. U njih spadaju rezolucija, brzina kadrova, dubinu bitova i raspon boja.
Međutim, večini ekrana nedostaje mogućnost da dostigne potpunu pokrivenost ovog ogromnog raspona boja. U prilog tome govori da su najnoviji Samsung paneli kao što su QD-OLED tek uspeli da se približe pokrivenosti ovog raspona boja otprilike na 90 posto, a konvencionalni OLED displeji i dalje se kreću na oko 75 procenata ovog spektra.


MicroLED ekrani mogli bi nadmašiti tradicionalne OLED panele, postižući približno 90% Rec. 2020 raspona boja. Proizvođači će tako morati da eksperimentišu sa različitim vrstama neorganskih materijala kako bi pronašli onaj koji može da emituje čiste i zasićene boje. Od pre nekoliko godina, istraživači su koristili perovskit, mineral kalcijum titanijum oksida i kvantne tačke da bi postigli 95% pokrivenosti Rec. 2020. Međutim, i dalje je nejasno da li će microLED paneli odgovarati ovom standardu.
Pouzdanost i izdržljivost
OLED je prešao dug put u pogledu izdržljivosti. Rani OLED pametni telefoni, na primer, pokazali su jasne znake sagorevanja u roku od nekoliko meseci. U novije vreme, međutim, morali biste mesecima neprekidno da puštate sate i sate statičkog sadržaja da biste završili sa bilo kakvom trajnom promenom boja. To je, ipak nedostatak i čini OLED ekran lošim izborom za slučajeve produktivne upotebe gde možda imate statične elemente kao što su kartice internet pregledača ili trake za pretragu.

LG
MicroLED  u ovom pogledu trebalo bi da odese veliku pobedu jer jednostavno ne pati od trajnog zadržavanja slike ili iste takve promene boja. Međutim, i dalje nemamo komercijalna microLED izdanja kako bismo to definitivno mogli da potvrdimo.
MicroLED protiv OLED: cenovna (ne)dostupnost Iako je sa svojim pojavljivanjem, OLED tehnologija ostavila mnoge impresije, ona je u stvari donela i mnogo skuplje uređaje u odnosu na tradicionalne LCD ekrane.
Ipak, kako vreme prolazi novi način proizvodnje OLED panela to može promeniti i već sada možete kupiti solidan OLED televizor ili monitor za oko sto hiljada dinara.
Nešto napredniji OLED televizori sa kvantnim tačkama, prodaju se ipak po većim cenama, ali to je i dalje oko 200 hiljada dinara za panel dijagonale od 65 inča. To je veliki napredak u odnosu na 2015. godinu, kada je na primer, LG OLED TV koštao oko 3300 evra (nešto manje od 400 hiljada dinara) sa dijagonalom dužine 55 inča.
Kada je, sa druge strane, u pitanju microLED, Samsung i LG nude modularne instalacije namenjene preduzećima, ali njihove cene iznose stotine hiljada dolara ili evra. Jedan od takvih primera je i „najluksuzniji TV ikada“ koji košta neverovatnih 233.000 dolara. S tim u skladu, trenutno bolji izbor možda ipak predstavlja povoljnija i zrela OLED tehnologija u odnosu na i dalje mladu i skupocenu microLED.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.