Izvor: B92, 05.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Micotakis i Primakov prvi svedoci

Hag -- Pravni savetnik Slobodana miloševića, Zdenko Tomanović, kaže da Milošević ima pravo da se sam brani.

"Milošević u svakom slučaju neće prihvatiti nametanje bilo kakvog advokata, jer bi to vodilo daljem produžavanju celoga slučaja. Naime, do sada je Milošević primio 635.000 stranica i to tokom samog suđenja. Primio je nekoliko hiljada video-kaseta, nekoliko stotina CD-ova i nekoliko stotina audio-kaseta", rekao je Tomanović.

Eventualni Miloševićev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << branilac tehnički ne bi mogao da pregleda sav taj materijal, nastavlja Tomanović: "Ako bi čak novi advokat i prihvatio da ga sud imenuje, postavlja se pitanje koliko je vremena potrebno advokatu da samo jedanput pročita 635.000 strana i pregleda sve dokumente koje sam naveo".

Tomanović je izjavio da će bivši premijeri Grčke Konstantin Micotakis i Rusije Jevgenij Primakov biće među prvim svedocima odbrane Miloševića. Imena Micotakisa i Primakova su na listi prvih 26 svedoka koji je Milošević dostavio sudskom veću i tužiocima. Pored njih, na tom spisku su i nemački general Elmar Šmeling, bivši šef francuske kontraobaveštajne službe Iv Bone, nekadašnji francuski ministar Gabrijel Kastart i penzionisani ruski general Leonid Ivašov.

Tomanović je kazao da očekuje da će Milošević svoju odbranu pred Haškim tribunalom započeti "u poslednjoj nedelji avgusta", posle letnje pauze. "Među svedocima su i sadašnji i bivši predsednici vlada, bivši šef ruske kontraobaveštajne službe, francuski generali... Ima i svedoka Hrvata iz Hrvatske, Muslimana iz BiH i Albanaca sa Kosova".

Odbrana je sudijama, kazao je Tomanović, dostavila obrazložene zahteve za obavezna svedočenja bivših zapadnih lidera koji su se s Miloševićem sretali i pregovarali. "Za bivšeg američkog predsednika Bila Klintona smo, recimo, napisali da je imao lične susrete s Miloševićem i da su razmenjivali poruke... Klinton je Miloševiću lično rekao: 'Ne bi bilo mira na Balkanu da nije bilo vas'. On i ostali zapadni lideri koji su Miloševiću davali podršku i nazivali ga mirotvorcem će morati da objasne šta se u međuvremenu promenilo", kazao je Tomanović, a prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.