Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićo Stanišić rekao da nije kriv

Hag -- Mićo Stanišić izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka optužnice koja ga tereti i za zločine protiv čovečnosti.

Na prvo pojavljivanje pred sudom Stanišić je došao bez branioca, i izrazio želju da se sam zastupa. Nije precizirao da li se to odnosi samo na današnje izjašnjavanje ili i na nastavak postupka.

Stanišić se tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj, kako se navodi u optužnici, bilo "trajno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uklanjanje i etničko čišćenje - silom ili drugim sredstvima - bosanskih Muslimana, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva sa teritorije planirane srpske države."

U Hag stigao Drago Nikolić

Istovremeno, u Hag je, oko 16.30, stigao bivši načelnik bezbednosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, Drago Nikolić, koji je dobrovoljno otputovao u Hag. Sa njim je otputovai član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Zoran Lončar, koji je agenciji Beta rekao je dobrovoljna predaja Nikolića deveta u poslednjih nekoliko meseci, čime je ostvaren vidan napredak u procesu saradnje sa Haškim tribunalom.

On je, međutim, dodao da je neophodno i da "u kratkom roku" tamo odu i generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić, kako bi Srbija u potpunosti ispunila međunarodnu obavezu saradnje s Tribunalom. "Time će na najbolji način pomoći sebi i svojoj porodici, ali i državi i svome narodu, a Vladi Srbiji će omogućiti da pomogne i njima i svim ostalim optuženicima koji se nalaze u Hagu. Nadam se da su oni svega toga svesni i da neće sebi dozvoliti da propuste tu priliku", rekao je Lončar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.