MiG-ovi nemoćni protiv ruskih borbenih aviona: F-16 jedino rešenje?

Izvor: B92, 03.Apr.2023, 17:28

MiG-ovi nemoćni protiv ruskih borbenih aviona: F-16 jedino rešenje?

Jedan od najboljih ukrajinskih pilota, major Vadim Vorošilov je za britanski Telegraf izjavio da im je svakim danom sve teže da drže Ruse na odstojanju.

Oni protiv ruskih suhoja koriste već zastarele sovjetske avione dok je molio Zapad da Ukrajini pošalje borbene avione F-16.

Major Vorošilov, koji je tokom odmora sa prve linije dao intervju za Telegraf, upozorio je da Rusi stalno menjaju taktiku i prave zamke i zasede.

"Oni prvo šalju jedan avion, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinskog pilota dovodi u zabludu da pomisli da je sam. Zatim će se pojaviti još dva ili tri sa obe strane, opkoljavajući ukrajinske avione", kaže Vorošilov.

On je naglasio da, dok ukrajinski piloti i dalje da lete na MiG-ovima 29 iz sovjetske ere, ne mogu učiniti ništa protiv Rusa, koji upravljaju modernim borbenim avionima suhoj Su-35 i bombarderima Su-34.

"Trenutno možemo samo da zadržimo neprijatelja, ali sa F-16 možemo da kontrolišemo aerodrome, more i zemlju i da zaštitimo pešadiju", rekao je on.

"Potrebne su nam modernije letelice da bismo bili bolji od neprijatelja."

"Radari na ruskim avionima su oko četiri puta bolji od onoga što imamo i mogu da vide mnogo dalje. Takođe, ruske rakete su znatno sposobnije od naših sovjetskih. Sve je opasnije. Ponekad ne možemo ni da vidimo da su Rusi lansirali rakete, što je veoma opasno za pilote", rekao je.

On je objasnio kako Rusija ima sposobnost da izvrši napad sa 200 kilometara od linije fronta, dok Ukrajinci moraju da bude mnogo bliže neprijatelju, što je daleko opasnije.

"Dobijanje F-16 bi nam pomoglo da preživimo i održimo više ljudi u životu", poručio je.

Ukrajina je ranije tražila da dobije avione američke proizvodnje F-16, kojih ima preko 3.000 širom sveta. Ovaj višenamenski avion dokazan u borbi, unapređivan je i unapređivan tokom godina, uključujući neke tehnologije pete generacije, kao što je napredni radar.

Međutim, Džozef Bajden je nedavno rekao da za sada ne želi da isporučuje Ukrajini F-16 , što je navelo Volodimira Zelenskog da pozove Rišija Sunaka da Ukrajini da RAF-ove tajfune.

Premijer je u februaru dao instrukcije Ministarstvu odbrane da istraži koji od britanskih aviona bi mogao biti dat Ukrajini, iako je Sunak upozorio da bi za obuku pilota mogle biti potrebne tri godine.

"Sve dok nastavimo da čekamo, izgubićemo još pilota. Imali smo spisak najnaprednijih pilota koji su mogli biti obučeni za F-16 i nažalost, neki od njih su već poginuli u akciji."

Poslednjih nedelja istočnoevropske zemlje članice NATO-a počele su da prvi put prebacuju stare sovjetske borbene avione. I Slovačka i Poljska su poslale MiG-ove iz svojih zastarelih zaliha, ali neki su korisni samo za rezervne delove.

Većina najboljih ukrajinskih pilota i inženjera već prolaze intenzivne časove engleskog kako bi razumeli svoje instruktore ako ikada dođe vreme za obuku na zapadnim mlaznjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.