Mi bez prava na grešku, Albanci bez blanko podrške SAD

Izvor: B92, 20.Avg.2016, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mi bez prava na grešku, Albanci bez blanko podrške SAD"

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je tokom posete Džozefa Bajdena poslata jasna poruka da Albanci na KiM nemaju blanko podršku SAD-a.

Istakao je i da je Albancima upućeno da sada moraju da pređu sa reči na dela.

"Bajden je rekao da ono što je dogovoreno mora da se ispoštuje i sprovede, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Drecun na RTS-u.

On je dodao da se politika SAD-a prema Srbiji menja u načinu realizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno da SAD sve manje sprovode politiku pritiska, već bilateralno žele da osvoje presudan uticaj na Balkanu.

"Pokazalo se od one kritične runde pregovora u Briselu, kada su SAD odigrale ključnu ulogu da Prištinu priovedu racionalnom ponašanju, od tada je počelo uvažavanje SAD i za naše interese i za naše stavove", kaže Drecun.

Kako kaže teško da postoji albanska partija na Kosovu koja će omalovažiti autioritet SAD-a, te da sada svi moraju da povedu računa o poruci Bajdena.

"Ta promena američkog stava, koja je do juče bila nezamesliva, nije preko noći. To je rezultat dugoročne politika, kojoj je lični pečat dao premijer Aleksandar Vučić u poboljšanju bilateralnih odnosa", rekao je predsednik parlamentarnog odbora za KiM.

On je dodao da Srbija više nema prava na grešku, jer SAD utiču na sve procese na Balkanu, te da je to najači mehanizam da se Priština natera na racionalno ponašanje.

Govoreći o Sudu za ratne zločine, on je rekao da nezvanično stižu informacije da će prve optužnice biti već u septembru.

Komentarišući predstojeći poslovni samit Srbije i Albanije u Nišu, Drecun je rekao da je ekonomska saradnja najvažniji činilac stabilizacije turbulentnih političkih odnosa na Balkanu.

"Za prosperitet Balkana najvažniji su srpsko - albanski odnosi. Albanija ima najznačajniji uticaj na Albance na Kosovu, zato najvažnije stabilizaciju srpsko- albanskih odnosa", zaključio je Drecun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.