Mezijer kao Orban

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2015, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mezijer kao Orban

Pošto su 1. avgusta uvedena nova pravila u vezi s boravkom i pravima na ostanak stranaca u Nemačkoj, velika koalicija je na putu da sprovede nova drastična pooštravanja u zakonu o azilantima.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je i ranije najavljivao ograničenja u socijalnim davanjima za izbeglice, a u četvrtak je njegovo ministarstvo izašlo i s nacrtom zakona koji će oba doma parlamenta razmatrati u oktobru.

Po tom nacrtu, izbeglice koje dođu preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << drugih EU država neće moći da potražuju socijalna davanja, a za azilantsku proceduru će biti zadužene zemlje-članice na čije tlo izbeglice prvo stupe.

Oni bi prilikom vraćanja u te zemlje dobili jedino pomoć u vidu karte za prevoz i hrane za put.

Nacrt predviđa i da se ubrzaju zahtevi osoba kojima je potrebna zaštita.

Pravo na ostanak je otežano. One izbeglice, koje izbegavaju deportaciju, dobiće zabranu prava na rad i biće im uskraćena socijalna davanja. Pripadnicima tzv. trećih sigurnih država će, osim prava na rad, biti uskraćeno i pravo na obrazovanje. Najduži boravak u prihvatnim centrima biće šest meseci, a azilanti će umesto gotovine dobijati samo materijalna dobra.

Takođe, i deportacija će ubuduće biti olakšana i neće biti unapred najavljivana.

Osim toga, biće dozvoljen boravak u zemlji od maksimalno tri umesto šest meseci.

Mezijerov plan podrazumeva i olakšice za izbeglice koje ostanu u Nemačkoj koje se tiču zdravstvene zaštite.

Opozicione partije Levice i Zelenih smatraju da se novim zakonom situacija azilanata "na nepodnošljiv način" pogoršava. Organizacija Pro azil je kritikovala planove nemačkog ministarstva koje je "na Orbanovom kursu".

- Ovim nacrtom zakona je nemačka vlada separaciju, zastrašivanje i beskućništvo stavila u svoj program - kažu iz te organizacije.

* Orban: Svaka čast Nemačkoj na uvođenju granične kontrole

* "Orban dao lažne podatke Merkelovoj"

* Orban: Muslimana će biti više od nas

* Nemci odbili da Mađarima prodaju bodljikavu žicu!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.