Metoda fraktalnog crteža

Izvor: RTS, 13.Mar.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metoda fraktalnog crteža

Fraktalni crtež, čija osnova je matematika, što je još u 17. veku dokazao Lajbnic, postao je nova forma art terapije. Tehnika crtanja fraktala koja pomaže u ličnom razvoju i radu sa drugim ljudima, primenjuje se od nedavno i u našoj zemlji a jedan od prvih gradova gde postoje radionice iz ovog programa je Šabac.
Prvi crtež radi se zatvorenih očiju, tako se biraju i boje. Dok crtamo, poravimo vezu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa mozgom, otvaramo nove neuronske mreže i tako se dešavaju promene, kažu polaznici programa nove metode učenja.

U prvoj grupi su prosvetni radnici i preduzetnici koji tvrde da im crtanje fraktala pomaže u podizanju životne energije i radu sa ljudima.
"Da rasvetlimo neke probleme, da pomognemo sebi da ih prevaziđemo, da lakše rešavamo problem i da se lakše nosimo sa njima. Sve ukupno utiče na život", kaže Vesna Mitrović Mujović, učiteljica.
"Pošto sam ja neko ko želi da napreduje u životu i da iskoristi sve svoje potencijale, krenula sam ovo da crtam. I zaista me opuštaju i pružaju veliki osećaj samopouzdanja", kaže Jovanka Janković, ekonomista.
Dragana Stašević, kaže da je počela da crta iz radoznalosti, ne sluteći da će njeni fraktali biti prava umetnička dela i da će organizovati izložbe. Zato je, kako tvrdi, ova metoda savršen alat da otkrije skrivene potencijale.
"To uopšte ne mora da bude umetničko delo. Kad vi bojite ovaj crtež, i trudite se da ga pedantno obojite, da složite boje, taj trud se prenese na vaš svakodnevni život", kaže Dragana Stašević.
Najpre se crtaju tri dijagnostička fraktala, potom korektivni, ukupno 21 crtež. Ciklus traje oko tri meseca, a stručnjaci kažu da se već posle sedmog crteža polaznici opuste i mirnije prihvataju konfliktne situacije.
"Pale nam se lampice, i mi počinjemo da razmišljamo drugačije, širimo vidike, sagledavamo stvari iz drugog ugla. Boja utiče na to da se ponašamo drugačije I mislimo drugačije  u tom smislu je terapija", kaže Zorica Petrović, pedagog i psihološki savetnik.
U ovom programu do sada su učestvovala i deca različitog uzrasta, kao i osuđenici, a namera organizatora je da se uključe i deca sa posebnim potrebama i njihovi roditelji.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.