Meteorolog otkrio: Čeka nas zahlađenje i zima sa više snega VIDEO

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 14:17

Meteorolog otkrio: Čeka nas zahlađenje i zima sa više snega VIDEO

Beograd -- Posle veoma toplog Miholjskog leta, dobili smo još toplije Mitrovsko leto. Međutim, do kada će se zadržati lepo vreme i kada nas očekuje prvo jače zahlađenje?

O tome koliko ćemo još dugo uživati u lepom vremenu i da li nas očekuje i topla zima, govorio je za TV Prva meteorolog Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

"Oktobar će biti jedan od najtoplijih od početka merenja", rekao je meteorolog na početku razgovora. Nastavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je:

"Sačekaćemo ipak da završimo mesec da bismo dobili onaj konačan rezultat srednjih vrednosti, srednjih temperatura, ali već možemo reći da smo prošli petak imali prevaziđene istorijske maksimume za 20. oktobar, odnosno to su bile najviše temperature u preko 100 godina merenja hidrometeorološkog zavoda, što se tiče konkretno Beograda. Generalno i septembar je bio jedan od najtoplijih meseci, treći najtopliji u Srbiji, a globalno je procenjen kao najtopliji septembar u dosadašnjim merenjima. Oktobar takođe sa dosta toplih dana, dakle imali smo, kao što ste rekli, produžetak Miholjskog leta i ono što je važno, dakle, do kraja meseca zadržaće se ovaj trend", rekao je Mihajlović.

"Sutra eventualno bi bilo uz oblačnost mestimično kiše, ali već za dane vikenda prijatno toplo vreme, maksimalna temperatura 22–23 stepena i dalje iznad 20, što je značajno iznad proseka, s obzirom da je prosek za poslednju dekadu oktobra negde između 11 i 15 stepeni", dodao je meteorolog.

"U drugoj polovini novembra možemo računati da ulazimo u onaj pravi hladniji zimski deo godine", istakao je Mihajlović.

Dobro, rano je reći za sada nešto konkretnije o prvom snegu, s obzirom na to da u ovim srednjoročnim prognozama, dakle, u narednih deset dana ga izvesno nema ni na planinama.

"U smislu temperature i ova zima bi bila nešto iznad proseka. Dakle, neke naše sezonske prognoze ukazuju da bi to bilo i 1,5 do 2 stepena iznad prosečnih vrednosti. Ali bi bilo nešto više padavina, to je 120 do 180 mm, što je više od proseka", dodao je.

Ali se očekuje nešto više padavina, generalno za sezonu, naročito krajem decembra i u januaru treba očekivati veću količinu padavina i kiše i snega, rekao je meteorolog.

"Tako da možemo reći da ove godine, zbog nekih globalnih procesa kao što je El Ninjo i njegova aktivnost koja se intenzivira... Svakako, zato što ti globalni procesi utiču na globalni raspored polja niskog i visokog vazdušnog pritiska, vazdušnih masa, sve ono što čini vreme i što se prati radi prognoze. U tom smislu, možemo reći da bi bilo više snega nego prošle godine, s obzirom da smo pravi sneg odnosno prošle zime, a ove godine imali i početkom aprila", rekao je Mihajlović za TV Prva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.