Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metan ubrzava globalno zagrevanje

Britanski list "Indipendent" došao je u posed prelimiranog zaključka naučnog istraživanja u kojem se navodi da se u atmosferu ispuštaju milioni tona metana, gasa koji je 20 puta štetniji od ugljen-dioksida.



Naučnici su, prema pisanju lista, otkrili ogromne količine metana ispod Arktika, koji se stvara prirodnim putem i koji se akumulirao tokom više hiljada godina.

Problem je u tome što je poslednjih nekoliko decenija došlo do porasta temperatura, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što se led na Arktičkom okeanu topi i što postoji mogućnost većeg oslobađanja štetnog gasa metana u atmosferu. Poslednjih nekoliko dana, uočeno je i da su se na pojedinim delovima Arktika pojavili mehurići metana nakon što se, prema pretpostavkama naučnika, istopio njegov omotač. Ove anomalije uočene su na Istočno-sibirskom moru.

"Indipendent" prenosi upozorenje naučnika da oslobađanje većih količina ovog gasa može da ubrza globalno zagrevanje i izazove mnogo gore posledice nego što se to pretpostavljalo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Metan ubrzava globalno otopljavanje

Izvor: RTS, 23.Sep.2008

Britanski list "Indipendent" navodi preliminarne zaključke naučnog istraživanja u kojem se ističe da se u atmosferu ispuštaju milioni tona metana, gasa koji je 20 puta štetniji od ugljen-dioksida. .Naučnici su, prema pisanju lista, otkrili ogromne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.