Meta oslobođen optužbi

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meta oslobođen optužbi

Nekadašnji premijer Albanije Iljir Meta oslobođen optužbi za korupciju. Vrhovni sud Albanije "ocenio da se optužbe ne mogu dokazati".

Vrhovni sud u Albaniji oslobodio je danas Iljira Metu optužbi za korupciju u vezi sa tenderom za jednu hidrocentralu, zbog kojih je prošle godine podneo ostavku na mesto potpredsednika vlade.

"Sud je ocenio da se optužbe ne mogu dokazati", saopštila je portparolka suda Ida Vodica.

Metina ostavka izazvala je svojevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političku krizu i kulminirala antivladinim protestima, u kojima su poginule četiri osobe.

Njegov advokat Spartak Braho kaže da presuda Vrhovnog suda znači da je "komedija gotova".

"Kada sud progovori svi treba da ućute i da poslušaju", rekao je on.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od dve godine zatvora, tvrdeći da je Meta pokušao da utiče na bivšeg ministra ekonomije Dritana Priftija u vezi sa tenderom.

Prifti je objavio video snimak incidenta iz 2010, ali Meta, koji je u to vreme bio zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, negirao je optužbe i rekao da je snimak namešten.

Meta je od 1999. do 2002. godine bio premijer Albanije. Danas se nalazi na čelu Socijalističkog pokreta za integraciju koji je deo vladajuće koalicije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.