Mesto streljanja Čaušekuovih postaje turistička atrakcija

Izvor: Blic, 23.Avg.2013, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto streljanja Čaušekuovih postaje turistička atrakcija

TRGOVIŠTE - Mračna kasarna gde su streljani rumunski komunistički lider Nikolaje Čaušesku i njegova supruga Elena trebalo bi da bude otvorena za javnost u poslednjem pokušaju da se poveća “diktatorski” turizam.

Nekadašnja vojna jedinica u Trgovištu, 100 kilometara severozapadno od

Bukurešta, biće pretvorena u muzej i treba da dočeka prve posetioce početkom septembra.

“Veliki

Pročitajte još Pogledajte: Mesta smrti i katastrofe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja su postala mamac za turiste

Veliki broj Rumuna i stranaca kažu da žele da vide zid pored koga su ubijeni Čaušesku i njegova supruga Elena 25. decembra 1989. godine”, izjavio je AFP-u direktor muzeja Ovidiju Karstina.

Smrt Čaušekuovih postala je jedna od karakterističnih slika revolucija koje su potresle istočnu i centralnu Evropu 1989. godine.

Čaušeskuove je vojska uhvatila u bekstvu, zatvorila u Trgovištu i oni su pogubljeni nakon improvizovanog suđenja.

U Čaušeskuovo vreme, u zemlji je vladala nestašica hrane i struje, a njegovu vladavinu obeležili su nepotizam, paranoja i duboko ukorenjen kult ličnosti.

Njegova supruga Elena važila je za režimsku ličnost broj 2.

“Naš cilj je da predstavimo događaje kako su se odvijali bez komentarisanja suđenja, života Čaušeskuovih ili kulta ličnosti”, rekao je Karstina, a preneo AFP.

U kasarni, izgrađenoj 1907. godine, sve izgleda kao da je život stao od pogubljenja, kao da se ništa nije promenilo.

“Svaka nacija mora da prizna svoju istoriju, ne pokušavajući da sakrije određene detalje”, kaže socijolog Vasil Danku.

Grupa švedskih turista već je rezervisala ulaznice za muzej, rekao je Karstina.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mesto streljanja Čaušeskuovih postaje turistička atrakcija

Izvor: Blic, 23.Avg.2013

Mračna kasarna gde su streljani rumunski komunistički lider Nikolaje Čaušesku i njegova supruga Elena trebalo bi da bude otvorena za javnost u poslednjem pokušaju da se poveća “diktatorski” turizam. ..Nekadašnja vojna jedinica u Trgovištu, 100 kilometara severozapadno od..Bukurešta, biće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.