Mesto patriotizma u budućnosti

Izvor: B92, 22.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto patriotizma u budućnosti

Beograd -- Patriotizam je 90-ih godina bio veoma zloupotrebljavan, ali generacije koje dolaze će imati veću patriotsku svest od prethodinih, pišu "Večernje novosti".

Psiholog Žarko Trebješanin ocenjuje da se pojam patriotizam brka sa nacionalizmom i pritom ističe da je patriotizam voleti otadžbinu, a ona nije sazdana samo od jedne nacije. Trebješanin, ovo osećanje ne isključuje bilo koju drugu vrstu pripadnosti - možete biti i kosmopolita, osećati Evropu i svet kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesto kome pripadate.

Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju smatra da kada je u pitanju patriotizam, u Srbiji vlada konfuzija. Prema njegovom mišeljenju, Srbija ima lošu reputaciju, ali i nerazmevanje od strane zapadnih zemalja, pa se u takoj situaciji patriotizmu daje posprdno i pežorativno značenje.

Najveća zamka patriotizma jeste njegova upotreba kao političkog sredstva, veruje istoričar Čedomir Antić. Političari, smatra on, često mobilišu narod da dobiju podršku na praznim rečima, a građani to velikim delom opravdavaju.

Međutim, profesor istorije u Trećoj beogradskoj gimnaziji Đorđe Đurić smatra da mladi danas, ipak, imaju veću patriotsku svest od generacija koje su im prethodile. Ekstremi, u nacionalizmu ili nezainteresovanosti za nacionalnu i državnu sudbinu, prema njegovim rečima, su retki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.