Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2017, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani u noćnim stražama, ne daju da izgrade hidrocentrale

U selu Radovnica kod Trgovišta i dalje su organizovane seoske straže i dežurstva, jer se žitelji tog sela protive izgradnji hidrocentrale. Investitor, u pratnji policije, već duže pokušava da započne radove na prevođenju reke, čija je sudbina glavni razlog protivljenja meštana.

Izvor: N1

Predsednik opštine je na strani investitora. Uverava da će vode biti i predlaže da se spor, koji traje već tri godine, reši potpisivanjem ugovora kojim bi investitor obećao, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a opština garantovala - da selo leti neće ostati bez vode.

Meštani pričaju da su 42 čoveka došla, a da su seljaci lezali pred mašinu kako bi sprečili da radovi počnu.

"Privatno obezbeđenje, nažalost, iz naše stranke. Ja sam u SNS, predsednik Saveta penzionera, član gradskog odbora. Smatraju da je Vučić u toku. Ne verujem", kaže Dobrivoje Spasić, pravni zastupnik meštana.

Intervencija je tada trajala više sati, ali su meštani opet uspeli da odlože početak radova.

Sinoć je upućen poziv našoj redakciji da u selo Radovnica i danas stiže investitor uz policiju i obezbeđenje.

Nismo ih zatekli. Nadležni imaju svoje načine, meštani među nadležnima svoje izvore, tako da su i ovu intervenciju očekivali i na dežurstvu su, uz vatru, noćas od tri sata. Taktički rat se nastavlja. I pred ovu intervenciju u selu nema signala mobilnih operatera.

"Kad bi neko pao sad i kad bi trebalo da se pozove hitna pomoć - kako? Mislite da je slučajno isključeno...  Namerno. Sad je bilo dok vi niste došli", tvrdi Pavle Arsić iz sela Radovnica.

S jedne strane taktička, s druge - pravna borba. Opšina je dozvole investitoru dala po katastru malih hidroelektrana pripremljenom 1987. godine, kada u selu pored reke i same zgrade hidrocentrale - nije bilo kuća.

Sada od opštine traže da prihvati realno stanje - u selu Radovnica ima oko 200 domaćinstava. Žive pored i od reke.

"Od tih elektrana koje imamo, do sad šest, imamo značajna sredstva u budžetu i ne samo zbog toga, nego bilo koji investitor da dođe s građevinskom dozvolom mora biti zaštićen od strane državnih organa", kaže predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić.

N1: A ko štiti meštane?

Krstić: "Meštane štiti... mo mi. Naravno i zakon"

N1: U ovom slučaju na koji način?

Krstić: "Na taj način, oni su se usprotivili da neće biti vode. Ja sam sa njima i investitorom razgovarao da leti kad je voda najslabija i najpotrebnija meštanima, da hidrocentrala uopšte ne radi".

Međutim, tako gde postoje hidroelektrane u Trgovištu, u nekim slučajevima, leti ne postoje reke. Zato, kažu meštani, za sada odbijaju da potpišu ugovor sa opštinom i investitorom.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U selu Radovnica dežurstva: Protiv izgradnje hidrocentrale

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2017

U selu Radovnica kod Trgovišta i dalje su organizovane seoske straže i dežurstva, jer se žitelji tog sela protive izgradnji hidrocentrale. Investitor, u pratnji policije, već duže pokušava da započne radove na prevođenju reke, čija je sudbina glavni razlog protivljenja meštana...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.